2018. 03. 01., Csütörtök, 13:37

Eszméletlen cuki szurikáta kölykök születtek a Pécsi Állatkertben!

Januárban újabb lakókkal bővült a Pécsi Állatkert, hiszen három kis szurikáta született, akik az Áfonya, Szeder és Szamóca nevet kapták, és akiket mostantól már bárki megnézhet a fűthető szurikátaház üvegablakán keresztül.

Buddha, a vezérhím és Franciska, a legmagasabb rangú nőstény frigyéből 2017 augusztusában születtek először szurikáta kölykök, akkor négy kis állat látta meg a napvilágot. Ők most kistestvéreket kaptak, ugyanis nemrég három újabb szurikáta kölyök született a Pécsi Állatkertben.

A kicsik neme egyelőre még nem ismert, gondozóik különböző gyümölcsökről nevezték el őket, így Áfonyával, Szederrel és Szamócával gyarapodott a család. A kölykök szurikátára jellemzően vakon és gyámoltalanul születtek, és csupán a napokban, amikor már kellően megerősödtek, hagyták el a biztonságot jelentő szülőszobát.

A csöppségek napról napra egyre aktívabbak és játékosabbak, nevelésükbe a szülőkön kívül a csapat többi tagja és a nagyobb testvérek is besegítenek. A szurikátáknál csak a vezérpár szaporodik, ha alacsonyabb rangú nősténynek születnek kölykei, azokat a vezérnőstény gyakran megöli.

Ha a vezérnősténynek születnek utódai, gyakran az alacsonyabb rangú nőivarú egyedek tejelválasztása is beindul, ezáltal ők is tudják szoptatni a kicsiket, tehermentesítve ezzel az anyát. A kölykök apja, Buddha remek apukának bizonyult, kicsinyei gyakran bújnak hozzá, játszanak vele, illetve veszély esetén is ő az, aki a csapat védelmére kel.

Hát nem édesek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: