2017. 01. 20., Péntek, 13:45

Így még biztosan nem láttál Rippl-Rónai festményeket!

mixed.p1.x = p1.a.x*(1-amt)+p1.b.x*amt. Egy árva kukkot sem értesz ebből? Nem baj, mi sem, de nem is ez a lényeg. A rejtélyes képlet egy animáció születésének apró részlete, amit egy 11. osztályos neumannos tanuló készített - önszorgalomból. Ugyan nem kaposvári diákhoz köthető a mű, de Rippl-Rónai révén gondoltuk megosztjuk veletek!

„Az eljárás neve face morphing, és kicsit bonyolultabb, mint elsőre gondoltam... Elképesztően sokat foglalkoztam ezzel a bejegyzéssel, annak ellenére, hogy senki nem fogja elolvasni – lehet, hogy kezdem elveszíteni a kapcsolatot a valósággal”  – írja Pintér Tamás, aki osztályfőnöke meghívására látogatott el a Festők, múzsák, szerelmek című kiállításra, ahol megihlette egy képernyőn vetített Zorka-animáció. Annyira, hogy elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne egy programozási nyelv segítségével reprodukálni a mozgóképet.

„Az animáció elkészítése során meg kellett határoznom az egymásba átmenő képek közös arcvonásainak koordinátáit, ami nagyon időigényes feladat volt, mert rengetegszer újra kellett kezdenem. Ráadásul mivel szerettem volna részenként szemléltetni az animáció menetét, minden egyes videóhoz át kellett írnom a programomat” – árulta el Tamás, aki 14 éves korában, online anyagok segítségével kezdett el programozni.

„Mivel a Zorka-morfhoz használt programkód bármilyen képek között képes átmenetet képezni, szeretnék készíteni egy programot, ami a felhasználó által megadott képekből hoz létre egy animációt. A mozgókép itt természetesen már nem csak a szoftver futtatásakor lenne megtekinthető, hanem a program egy tetszőleges videóformátumba mentené az átmenetet. A hosszabb távú terveim között szerepel a közös arcvonásokat meghatározó koordináták automatikus felismerése is, ami a Cambridge-i Egyetem kutatásán alapulna. A program egyébként egész jól halad, már van egy korai verzióm, ami a felhasználó által meghatározott képekből és a szükséges pontokból képes átmenetet képezni” – fűzte hozzá.

Itt egy rövid videó is az alkotásról:

Itt pedig egy másik videó, amire szerkesztőségünk egyik techno fanja fűzött át: 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: