2016. 08. 11., Csütörtök, 15:07

Itt az augusztus, kezdődjön a csata az albérletekért! De hogy is áll a kaposvári felhozatal?

Itt az augusztus, az egyetemi értesítőket már mindenki kézhez kapta, így jöhet a nagy feladat, ha nem vagy kaposvár környéki lakos: találni egy zugot magadnak, ahol aludni, tanulni, enni, inni tudsz majd.

Éljen, bejutottam a koliba!

a költségek 9.320 Ft-nál kezdődnek és 27.150 Ft-ig nyúlnak ki.

Ám itt mindenképpen számolni kell azzal, hogy a szemeszter alatt egy, két, illetve három emberrel is meg kell osztanod a fészkedet.

Hol nézelődjek albérlet ügyben?

Első körben érdemes végigbújni az internet adta lehetőségeket. Beguglizva "kiadó albérlet Kaposvár" kifejezést megannyi oldalt és ajánlatot kapsz, de ott vannak még az erre szakosodott oldalak is (jofogas.hu, ingatlanbazar.hu, ingatlan.com és társai), és a Facebookon és találtunk kizárólag olyan csoportot, ahol helyi lakásokat hirdetnek, illetve posztolni tudjátok, hogy milyen paraméterekkel kerestek ideiglenes otthont. Mivel sok idős ember is kiadná a lakását, jó ha átfutjátok a helyi nyomtatott sajtót is.

Ajánlatos csatlakozni különböző egyetemi csoportokhoz is, mert ha közzéteszitek keresési szándékotokat, akár párt is találhattok magatok mellé, akivel összeköltözhettek, na meg bármelyik tag személyes kapcsolatai által is előbbre juthattok. 

Azok a piszkos pénzügyek

Egy-másfél szobás lakást már 30-45.000 Ft-ért lehet találni, a Kórház, Füredi utca, de az Uránia felé is. A belvárosban (Sétáló utca, Ady Endre utca és társai) az 50-55.000 Ft a kezdő ár. Ha a kinti kampuszon tanulnátok, vagy tényleg olcsón szeretnétek bérelni, Toponáron már 25.000 Ft-ért lehet kiadó szobát találni.

Kaució

Mint mindenhol, Kaposváron is túlnyomó részben két havi kauciót plusz egy havi bérleti díjat kérnek el a beköltözésnél, de találtunk olyan hirdetést is, ahol három havi kauciót kell pengetni a bérleti díjon felül.

Állapotjelentés

A témáról egy éppen a Kaposvári Egyetemre járó hallgatóval beszélgettünk, aki most költözött ki első albérletébe a kollégiumból. Ő három lakást járt végig, mire megtalálta a számára tökéletes fészket. Arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban, illetve milyen bútorokkal vannak berendezve a kaposvári kéglik. Azt mondja

nincsenek igazán lelakott lakások, azoknál a főbérlőknél, akiknél több éve forognak az albérlők, megszokott, hogy minden kiköltözésnél újra festik a falakat

. A berendezésekre a legjobb szó a változatos - volt ahol antik TV-s szekrényhez párosult a modern sarokkanapé, megfejelve egy használt konyhabútorral, aminek le volt szakadva az egyik ajtaja...

Mire is figyeljek oda / Mit kérdezzek meg mindenképpen?

A dohányzást, kisállat tartást és hasonló kritériumokat nagy többségben feltüntetik a lakás leírásában, ám ha mégsem, érdemes rákérdezni a dologra. Emellett ne felejtsétek el kifaggatni a főbérlőket közös költség és a rezsi átlagdíjáról. Az internet/tv szinte mindenhol be van kötve, de mivel mindennap használatos dologról beszélünk, ennek havidíjával és a szolgáltatóval is jó tisztában lenni. A legfontosabb pedig körüljárni/kikérdezni a lakás hibáit, például: beázás, penész, nyílászárók, fürdőszoba/wc állapota, konyha felszereltsége. Aztán mielőtt bármit is aláírnátok, beszéljétek meg a tulajjal, hogy pontosan hányadikán, előre vagy utólag fizetitek a rezsit, bérleti díjat és ki fogja feladni a számlákat.

Reméljük tudtunk egy kis segítséget nyújtani, mindenkinek jó vadászatot kívánunk!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: