2016. 02. 02., Kedd, 14:32

0, azaz nulla kaposvári étterem vesz részt a Torkos Csütörtök 2016-os programjában

Legalábbis a mai napig ennyi helyi étterem szerepel a Torkos Csütörtök étterem keresőjében.

Február 11-én újra lesz Torkos Csütörtök, amikor mindenki féláron ehet-ihat a csatlakozott éttermekben. Jó alkalom ez arra, hogy a vendéglőbe járók féláron keressenek maguknak új törzshelyet, vagy visszatérjenek kedvenc éttermükbe és ott új kajákat próbáljanak ki. A résztvevő éttermek ezen a napon ugyanis 50% kedvezményt adnak az elfogyasztott ételekre és az alkoholmentes italokra. 

Lassan itt az akció napja, gondoltuk összegyűjtjük nektek a résztvevő  kaposvári éttermeket, de meglepődve tapasztaltuk, hogy egy darab sincs a honlap keresőjében. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, szóval elképzelhető, hogy jelentkezik még helyi étterem, de az már most látható, hogy nagyon gyenge az idei év.

Évről évre kevesebben csatlakoznak

Utánanéztünk az elmúlt évek statisztikáinak, amiből kiderül, hogy míg 2013-ban még 800 feletti volt az éttermek száma országosan, addig 2015-re 600-ra, idén pedig 300 környékére apadt a létszám. 

Kaposváron nem kifizetődő a részvétel 

Több kaposvári étteremtulaj is kifejtette a véleményét, azt mondják nem kifizetődő nekik az akció, több okból kifolyólag. Az egyik ilyen ok, hogy olyan brutális mennyiségű vendéget kellene kiszolgálni, ami már a minőség rovására menne. Másik, hogy elvétve láttak olyan vendéget, aki visszatért a csütörtöki esték után, a törzsvendégek pedig kifejezetten kerülik ilyenkor a vendéglőket.

Az alapötlet a legtöbb üzemeltetőnek tetszett, és éltek is a lehetőséggel, de hamar belátták, hogy ez a fajta marketing itt nem igazán működik, ráadásul több vendéglős trükközött is az étlapokkal és az adagokkal, ami pont az ellenkező hatást váltotta ki a vendégekből, mint amiért ez az akció létrejött.

Volt olyan eset 2011 környékén, mikor még pörgött ez a dolog, hogy azok az éttermek is tele voltak, akik teljes áron dolgoztak, mert sokan kifejezetten kerülték a Torkos Csütörtökben résztvevő helyeket. 

- mondta Laci, az egyik kaposvári vendéglő üzemeltetője.

Hogy az ügyeskedő vendéglősök, vagy a Magyar Turizmus Zrt. tolta félre ezt a dolgot, nehéz kideríteni, de érdemes elgondolkodni ezen a trenden, meg az egész itthoni vendéglátó szektor állapotán...

Amúgy mi a fene az a Torkos Csütörtök?

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang.
Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. 

Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazó szerdát követő torkoscsütörtök újjáélesztésével szeretnék ráirányítani a figyelmet a hagyományokra, így jött létre a Torkos Csütörtök akció.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: