2015. 12. 09., szerda, 16:58

2015-ös karácsonyfa trendek a világban és Kaposváron

Minden családban nagy kérdés, ahogy eljön a december, hogy milyen is legyen a karácsonyfa. Mi próbálunk évről-évre valami újat csempészni a fenyőnkre, de vannak akik minden évben a jól megszokott gyűjteményből díszítenek. Összeszedtük, hogy mik az idei karácsonyfa trendek és hogy milyen árban mozognak Kaposváron a fenyők, egy kis insprirációt és segítséget nyújtva nektek.

A legtöbb család a hagyományokhoz híven az élő fenyőt preferálja, hiszen nincs olyan műfa vagy illóolaj, ami visszaadná az élőfák jellegzetes illatát. Előnyére szóljon még, hogy a tárolásról sem kell gondoskodni az év nagy részében, hiszen megvásárláskor csak beállítjuk a szoba közepére, majd február felé nyugovóra térnek a kukák árnyékában. A kaposvári eladók portékái idén luc-, ezüst-, duglász és normand fenyőkből fognak majd állni.

 

Kaposváron is egyre többen vesznek műfenyőt

 

Gyenge forgalommal indult az élőfenyő árusítás Kaposvár külvárosában. Az első rajtkockát elfoglaló árus tömeges érdeklődést inkább a következő hetekre vár. Nála a legolcsóbb tűlevelest 1500 forintért is hazavihettük volna (ez a lucfenyő méter ára), a drágább fajtát azonban 12-15 ezer forintért (normand/méter) kínálta. Kereslet hiányában egyelőre csak a cserepes, egy-másfél méter magas fákat pakolták ki, de mint fogalmazott az eladó: azzal, hogy egyre többen vásárolnak műfenyőt, az ő piacuk is szűkebbé válik.

Immár harminc éve fenyőfázom, de idén érzem azt először, hogy bizony ki kell találnunk valamit, amivel fel tudjuk venni a mostani trendekkel a versenyt. Egyre többen próbálkoznak faárusítással, miközben a vevők száma nem nő.

– mondta Laczkó Balázs őstermelő.

 

Műfenyők: idén a fehér a trend

A műfenyők esetében a praktikum a legfőbb szempont, hiszen a padláson tárolt fenyőket csak elő kell venni és kihajtogatni, aztán mehet is a helyére. Pozitívum, hogy bár egyszeri költsége drágább az élőfenyőhöz képest, de ezt évekig használjuk, így visszahozza a ráfordított összeget és nem kell arra figyelni folyamat, hogy mikor lépünk tűlevélbe a nappaliban. Bár a megszokott zöld változatokat vásároljuk főként a boltokban, idén a hófehér műfenyők nevezhetők a slágernek, de pár éve már kék, lila, piros és rózsaszín darabokat is beszerezhetünk, hogy színesebbé varázsoljuk az ünnepeket.

 

 

A karácsonyi trendekben minden évben a Christmasworld frankfurti vásár az irányadó. 2015-ben a hangjegyek, kották, csipkék és kristályok, míg színekben a kék, rózsaszín, narancs, olajzöld és bazalt uralták a fesztivált. Ezek mellett 3 fajta stílusirányzat dominált:

 

Tender Poem - nosztalgikusan emlékező

 


Ebben az impresszionizmus ihlette stílusban a kék, a fehér és a világos szürke az alapszínek, rajtuk ezüst és arany díszekkel. Égőknek hidegebb fehér vagy világos kék ledeket használhatunk majd, míg különlegességnek egy-két hópelyhet, tollat vagy virágot lehet majd rakni a fenyőre, ha ilyen stílusú fát szeretnétek állítani.

 

Mystic Ode - szenvedélyes és drámai

 

Ha lehet így mondani, az old school karácsonyt idéző,  romantikus jegyeket magán viselő stílus ez, amely bátran alkalmaz hosszú dekoranyagokat és óriás masnikat, amik már pár éve a boákat helyettesítik. A színskálája a feketétől a bazalt szürkéig, olajzöldtől a mély barnáig, meleg aranytól a tüzes vörösig terjed. Szimbólumok terén elég eklektikus ez a stílus, a karácsony mágikus szimbólumait keverhetjük olyan mindennapi anyagokkal, mint a farmer.

 

Weird Diary - önálló és bátor

 

Ez talán a legszélsőségesesebb stílus, de a bátrabbaknak ezt ajánlanám, hizsen az elvonttól a Street Art-ig, modern díszekkel és feliratokkal viseli magán a modern művészet vonásait. Főismérve a szokatlan színkombinációk keverése, mint a friss narancs, krémes nugát, világos rózsaszín, menta és a sötétlila. Tarka díszek és festékfújás, színes alapfával és díszekkel.

 

A két LEG

Ha már karácsonyfa stílusokról beszélünk, nem hagyhatjuk ki az idei év slágerét és legelképesztőbb fáját sem. A legnépszerűbb fák idén biztos Star Wars díszekkel lesznek majd feldíszítve, hogy az őrültebb rajongók így is hódoljanak majd a sötét erőnek, míg sokak szerint a 2015-ös év legfényűzőbb "karácsonyfáját" a Burberry állította fel, ami több mint 10 méter magasan, arany és metál ernyőkből összerakva áll a divatház főhadiszállásán:

 

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: