2015. 09. 09., Szerda, 12:12

Tegyük tisztába a Vasembert! Avagy szuperhősök a boncasztalon

Most, hogy a Fantasztikus Négyes rebootjával az idei évre lezárult a szuperhős filmek dömpingje a filmvásznakon, itt az ideje, hogy a jövő évi DC-Marvel úthenger előtt kicsit rendet tegyünk a fejekben és megnézzük, milyen hősöket csodálhatunk 2020-ig a mozikban!

Amikor tavaly bejelentették, hogy Batman vs Superman: Dawn of Justice lesz a legújabb DC film címe, majd’ felrobbant az internet világa. Azon külföldi és magyar hírportálok, amelyek lehozták a hírt, néhány napig mosolyogva tekintettek a statisztikákra, mert a kommentelők napokon át szidták a világot, osztották az értetlenkedőket, és gyepálták egymást, energiát és karaktereket nem kímélve duzzasztották a hozzászólások számát. Ezeket olvasva volt, hogy annyira röhögtem, majd' kiestem a székemből, viszont volt olyan is, amikor már-már a sírás kerülgetett. Mint például a személyes kedvencem:


Batman Superman ellen? Akkor már miért nem Hulk ellen harcol Superman?? Annak legalább van esélye!

Alapból bukik a sztori. Aki kicsit jobban utána szokott nézni milyen filmre ül be a moziba, az tudja, hogy ez a felvetés miért lehetetlen, akit pedig annyira nem hoz lázba a téma, az remélhetőleg nem kommenttel oltári nagy hülyeségeket olyan cikk alá, amelyről fogalma sincs, ahogy én se kommentálok a szubatomi részecskékről írt tanulmányokról lehozott cikkeket, pedig aztán…!


Öntsünk tiszta vizet a pohárba! 

Van ugye a mi univerzumunk, amelyben élünk, amelyben dolgozni járunk, eszünk, iszunk és mindeközben nem ugrál a fejünk felett hálóját szövögetve Pókember, nem rombolja porrá a szomszéd várost Vasember és nem gyilkolászik kedvére Joker a vidámparkunkban. Hogy miért is nem? Mert ezek a karakterek a valóságban nem léteznek, legalábbis nem a mi univerzumunkban, bár erre a legtöbben gondolom rájöttetek..

Itt jön a csavar, ugyanis a felsorolt karaktereket és a legismertebb szuperhősöket, akik miatt eme cikk is íródott KÉT úgynevezett képregény-univerzumba lehet sorolni. Ez a két univerzum a Marvel és a DC univerzuma!
Igen-igen, ezek azok a feliratok amelyeket a Batman vagy a Vasember filmek elején is rendre láthatunk, mégpedig azért, mert ezek a képregény kiadók hívták őket életre, így ők képviselnek felettük hatalmat. Csak az ő asszisztálásukkal csinálhatnak a karakterekből filmeket a nagy filmstúdiók, játékokat a játékgyártók stb.

Az első a sorban a DC (régen Detective Comics ma DC Comics)  képregénykiadó volt, amit 1934-ben alapítottak az Egyesült Államokban, első hősük pedig a máig zászlóshajójuknak tekinthető Superman volt 1938-ban. A DC táborát több tucat hős gyarapítja, mint például Batman, Wonder Woman, Flash, Aquaman vagy a Zöld Íjász.

Nem sokkal a DC létrejötte után 1939-ben szintén az Egyesült Államokban megalakult a Marvel Comics képregénykiadó is, és olyan hősöket állított csatarendbe mint Amerika Kapitány, Vasember, Hulk, Pókember és a Fantasztikus Négyes.
Ezen egyszerű oknál fogva nem valószínű, hogy a két képregénygyártó-óriás hősei valaha is összecsapjanak, de nincs ok a búslakodásra, a srácok külön-külön is képesek olyan sztorik kitalálására, amitől eláll a szavunk…

És ahogy az alábbi ikonográfiából ki is lehet bogozni, 2020-ig mindkét nagyágyú arra utazik, hogy minél több pénzt rángassanak ki a zsebünkből a mozik pénztáránál állva, hiszen kiadták a következő 5 évre tervezett szuperhős filmjeik listáját. Lássuk mi is vár ránk.

2016: A DC feltámad!

Ki korán kel, aranyat lel – tartja a mondás és a nagyi a vasárnapi vásár előtt. A DC – Marvel párharcban ráadásul ez a feltevés felettébb igaz. Míg a Marvel már 2008-ban a Vasemberrel elkezdte építeni saját univerzumának falait, addig a DC-nek ehhez 5 évvel több idő kellett, mivel a tudatos építkezés csupán az Acélember 2013-as megjelenésével kezdődött meg.

Most lehet, hogy páran a monitorotok előtt vigyorogtok arra gondolva, hogy a kedves cikkíró milyen idióta, nem látta a Christian Bale féle Batman trilógiát.

Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak titeket, nem egyszer láttam a filmeket, viszont eme alkotásokat külön kell vennünk, ugyanis semmiképp nem tudnának beilleszkedni a DC által a következő évekre tervezett univerzumba. És mintha ez még nem lenne elég a fanyalgóknak, a Sötét Lovag – Felemelkedés című film után Bale bejelentette, nem kíván többé a denevérjelmezbe bújni, így a DC kénytelen volt új szereplő után nézni. Választásuk a Fenegyerek karakterét eljátszó Ben Affleck-re esett, akit a bejelentéstől kezdve betaláltak a rajongók. Óriási felzúdulás lett a dologból, ráadásul elődje magasra tette a lécet, így már a forgatás előtt Affleck kijelentette, nem lesz könnyű dolga a 2016 márciusában mozikba kerülő Batman vs Superman: Dawn of Justice során. Azt, hogy miként sikerült ezt a szerepet magára öltenie, 2016 márciusában mindenki saját szemével megtekintheti, ugyanis ekkor kerül majd a magyar mozikba a történelmi csata, amely során első alkalommal kerül egymással szembe a vásznakon a Sötét Lovag és az Acélember, és melynek az előzetesét látva már több millió rajongó dörzsöli a tenyerét, és számolja a hátralévő napokat.

Batmant azonban nem csak eme szuperprodukcióban láthatjuk a következő évben, hiszen a DC másik nagy érdeklődést keltő filmjében a Suicide Squad-ban is helyet kapott. Az öngyilkos osztag olyan nevekkel lett teletűzdelve mint Harley Quinn (Margot Robbie), Deadshot (Will Smith) és JOKER (Jared Leto). Bizony-bizony, visszatér a sokak által hőn áhított karakter, akit ezúttal Leto fog még elmebetegebbé varázsolni. A Sötét Lovag című filmben korábban már vászonra vitte a karaktert Heath Ledger, aki sajnálatos módon, tragikus körülmények között a film bemutatása előtt hunyt el, alakításáért később posztumusz Oscar díjban részesült. Ezúttal azonban egy másfajta Jokert láthatunk majd, és az előzetesek alapján, Leto is nagyon jó munkát végzett. Lehetne már augusztus!

Míg a DC hengerel, és legnépszerűbb karaktereit viszi vászonra, a Marvel sem tétlenkedik. Öt filmmel is jelentkeznek, elsőként pedig mindjárt az egyik régóta várt vörös ruhást vetik be, személy szerint Deadpool-t, Ryan Reynolds főszereplésével. A film nagy érdeklődésnek örvend, hiszen az előzetes hírek szerint a hőst a képregényekben megismert, szabad szájú vérengzős formában adaptálták, így végre elengedve a gyermekded Marvel vonalat, végre valami igazán egyedit láthat a közönség.

A Marvel azonban nem tesz fel mindent egy lapra, hiszen májusban ők is egy igazi csatával készülnek, összeeresztik két legkedveltebb karakterüket, megküzd egymással Amerika Kapitány és Vasember, a Captain America: Civil War során! Túl sok részletet még nem tudni a filmről, annyi azonban bizonyos, hogy a két hős véleménye különbözik a szuperhősöket nyilvántartásba vevő törvénnyel kapcsolatban, amely olyan feszültséget generál közöttük, hogy végül két csapatra osztva egymás torkának ugranak.

Természetesen a mutáns vonalat sem eresztették túl messzire a Marvelnél, jövőre a FOX két filmet is készít kedvenc X-men csapatunkról. Májusban jön az X-men: Apocalypse, amely ismét a múltba tekint vissza, hiszen a 80-as évekbeli Xavier professzor, Magneto és Mystiqe küzdelme kerül előtérbe, ezúttal pedig egy minden eddiginél erősebb mutáns lesz az ellenfelük, aki nem más mint Apokalipszis!

A mutánsok közül mindig is kiemelkedett Gambit, aki a kinetikus energiával megáldott kártyáival rendre meghódította az olvasókat, így nem volt túl nagy meglepetés mikor a Marvel 2016 októberére kitűzte az első saját filmjének bemutatóját, amelyben Channing Tatum kapta a főszerepet. Varázslókból pedig úgy tűnik nem elég egy darab egy évre, hiszen a sort nem más zárja mint a Föld legnagyobb varázslója, Doctor Strange novemberi megjelenésével!

Az, hogy mi vár rátok a két képregény univerzumban a következő években, a következő részből hamarosan kiderül!

Trailerek:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: