Aris Aris

2021. 06. 21., hétfő, 11:15

De miért örülnek a szomszéd egységben mindig előbb, ha gól van az EB-n? - VIDEÓ

Bizonyára már idén is került mindenki hasonló helyzetbe, hogy a közeli egységekből kiszűrődő hangokból már előre tudni lehetett, hogy valami komoly dolog fog történni a mérkőzésen, miközben nálunk még bőven le van maradva a közvetítés.

Néha igen frusztráló tud lenni a helyzet, hogy bizony előre tudjuk, hogy gól lesz vagy történni fog valami, holott a közvetítés nálunk még bőven lemaradásban van. Kicsit elvesz a mérkőzés varázsából az ilyen helyzet, ráadásul néhányan már komolyan rá is játszanak az ilyen alkalmakra, komolyan megszivatva így a szomszédokat:

Viszont ezt a kellemetlenséget nem a készülékünk hibája, vagy elavultsága okozza, sokkal több tényező játszik szerepet benne, mint a jelátviteli sebesség és jelfeldolgozási módok, amelyek eltérő időigénnyel rendelkeznek. A különféle digitális jelfeldolgozó egységek, melyeket tévékészülékeink, set-top-boxaink és a szolgáltatók rendszerei tartalmaznak más és más időhossz alatt dolgozzák fel a jeleket, különösen akkor, ha analóg jelből kell a képet előállítaniuk.

 

Márton Mónus/Reuters

Másrészt eltérő időigénye van a műsorforrástól a vételi helyig tartó átviteli utaknak is, a szolgáltatók különböző forrásokból veszik a műsorjeleket, ezek is csúsztathatják 1-2 másodperccel az adatokat, nem is beszélve az átviteli közegről, mely koaxkábel, üvegszál vagy fizikai érpár is lehet, melyek szintén szerepet játszanak a sebességben. Új készüléket ezért tehát nem érdemes venni, sajnos ezt a békát bizony néha le kell nyelni.

 

Veletek volt már hasonló a mérkőzések követése során?