Szandi Szandi

2016. 04. 11., hétfő, 14:33

Sikerült elkapnunk János vitézt a 31-es buszon

Idén második alkalommal került megrendezésre az Utazó Költészet elnevezésű program Kaposvár helyi járatos buszain és több távolsági járaton is. Somogy megyében még öt városban indítanak szavaló buszokat, ahol magyar költők ismert sorait hallgathatjuk az Idősek Közösségeinek Szövetsége és az Együd Árpád Kulturális Központ jóvoltából.

Sikerült elcsípnünk az első járatot, ami fél 12-kor startolt a helyi buszállomásról egy igazán aranyos, kedves hangú hölggyel. A piciknek kedvezve először gyerekversek hangzottak el, de volt a tarsolyban János vitéz és a Családi kör is. Ezen a járaton Aranyé és Petőfié volt a főszerep, de az előadóktól függően más-más költők sorait kaphatjátok el a különböző buszokon.

A versmondó urak és hölgyek az ülések között egyensúlyozva igyekeznek bevonni az utazóközönséget, és mi nagy meglepetéssel láttuk, hogy sokan nyitottak az elhangzó költeményekre. Míg a gyerekek tátott szájjal és elkerekedett szemekkel fogadták a verseket, az idősebbek mosolyogva, egy-egy ismerős sornál pedig bekapcsolódva szavalták az alkotásokat. Nem meglepő módon a tinik kissé passzívan álltak a dologhoz, sikerült elkapnunk egy  

A suliban is verset tanulunk, kijövünk és még a buszon is ezt kell hallgatnunk...

 beszólást az egyik sráctól, de nekik csak annyit - ha nem tetszik dugják be a fülüket és hallgassanak Kis Grófot!

 

Bár az új gázüzemű buszokon nincs már brutális motorhang, az optimális, egész busz területére kiterjedő hallhatóság érdekében 1-1 mikrofonnal hozzájárulhattak volna a progihoz, ezt a szavaló hölgy is kihangsúlyozta.

 

Elkaptunk verskérést is egy idősebb hölgy szájából, és az is elhangzott, hogy milyen jó a lassan 40 éve, még az iskolapadban tanult verseket újrahallgatni. Mindenki mosolyogva, óriás köszönöm társaságában távozott a leszállásnál. Délután előttetek a lehetőség, hogy kipróbáljátok az Utazó Költészetet!