2021. 06. 11., péntek, 05:31

Hivatalosan is új óceánja van a Földnek

Néhány nappal ezelőtt az óceánok világnapján a National Geographic szakértői elismerték a Déli-óceánt, ami a térképekre is rá fog kerülni.

A National Geographic eddig négy óceánt ismert el hivatalosan a Föld felszínén, az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai-óceánt és a Jeges-tengert. Ez idén az óceánok világnapjától kezdve megváltozik, hiszen elismerték a Déli-óceánt. A National Geographic földrajztudósa, Alex Tait arról beszélt, hogy a Déli-óceán hosszú ideje ismert volt már a tudósok körében, azonban hivatalosan nem volt elfogadott.

 

A Déli-óceán az Antarktiszt körülvevő víztömeg (Forrás: nationalgeographic.com)

Az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán elismerését hosszas tanácskozás előzte meg. A tudósok vitatták, hogy az óceánnak vannak-e olyan egyedi tulajdonságai, hogy saját nevet kell kapnia. Végül úgy döntöttek igen, így felkerült a listára a Déli-óceán, az egyetlen olyan óceán, amit nem a körülvevő kontinensek, hanem az áramlatok határoznak meg. Alex Tait szerint nagyon fontos lesz az is, hogy a gyerekek az iskolákban halljanak az óceánról és megismerhessék, mennyire fontos.

A hivatalos elfogadásával a National Geohgraphic reméli, hogy a Déli-óceán megőrzésére is nagyobb figyelem irányul majd.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: