2021. 03. 10., szerda, 15:36

Összefogással mentesítették több tonnányi hulladéktól a Tiszát

Az elmúlt hetekben a Tisza áradása közben hatalmas mennyiségű hulladékot hozott magával. Szerencsére a helyzetre gyorsan reagált a vízügy és a PET Kupa csapata, így a hulladékmennyiség háromnegyedét sikerült megfogni.

A PET Kupa csapata idén már három helyen vetette be hulladékgyűjtő hajóját, többek között az utóbbi hetekben a Felső-Tiszán. A folyót az érkező hulladékmennyiség háromnegyedétől sikerült mentesíteni, ami összesen 22 tonnát jelent.

Világszinten is egyedülálló, hogy ilyen hatékony együttműködés valósuljon meg egy kormányzati szerv, civil szervezet, helybéliek és vállalkozások között. A folyó megtisztítása olyan cél, ami elsimítja az esetleges különbségeket, és mindenki a megoldásra koncentrál.

- mondta Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója és PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület elnöke a National Georgaphic-nak. A csapat 7,1 tonna olyan hulladékot válogatott szét a városnaményi híd lábánál, ami újrahasznosításra kerül. Kizárólag PET palackból több mint 300 ezer darabot tömörítettek össze.

 

Forrás: petkupa.hu

Ezen kívül GPS jeladóval felszerelt palackokat indítottak útnak a folyón, hogy nyomon követhessék a hulladéktorlaszok mozgását, a csapatot az önkormányzat, civilek és révészek is segítették, a munka pedig nem áll meg ezután sem.

 

Ha a járványhelyzet engedi, a PET Kupa idén nyáron is megrendezi hagyományos hulladékgyűjtő versenyeit.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: