2021. 02. 08., hétfő, 12:38

Átoltottsági ráta - Így áll jelenleg Magyarország

Hétről-hétre információt adunk az átoltottsági ráta helyzetéről Magyarországon, most is az Our World in Data adatait osztjuk meg veletek.

Jelenleg többféle vakcina áll rendelkezésre Magyarországon: az európai gyógyszerügynökség engedélyezte már a Pfizer-BioNTech, Moderna és az AstraZeneca vakcinákat, előbbi kettő 3. generációs RNS technológiával alakítja ki a védettséget, míg az AstraZeneca oltóanyaga 2. generációs, vírusvektoros módszerrel alakítja ki az immunválaszt.

 

A brit gyógyszerügynökség szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyaga rendkívül megbízható, míg az orosz vakcinával kapcsolatban is egyre biztatóbbak a rendelkezésre álló információk, hiszen a 3. fázisbeli kísérletek azt mutatják, hogy 91%-os a vakcina hatékonysága. Az oxfordi AstraZeneca bejelentette az orosz fejlesztőkkel közösen, hogy a jövőben a kutatást együtt fogják folytatni, hiszen a módszerük ugyanazokon az alapokon nyugszik.

Magyarországon ezen kívül az OGYÉI engedélyeztette először az Unióban az orosz Szputnyik-V oltóanyagot, hivatalos források szerint a héten megkezdődhet kis mennyiségben az oltóanyag használata.

 

Európa oltási rátája; Magyarország rátája: 4,11

 

Az adatok azt tükrözik, hogy 100 főből hányra jut vakcina, ez Magyarországon közel egyenlő a lakosságarányos átoltottsági rátával. A múlt heti adatok szerint Magyarországon az átoltottsági ráta közelített a 2%-hoz. Ezen a héten egy nagyobb ugrás történt, ugyanis ez a ráta már 4,1%-on áll. Az Uniós adatok fölött állunk, hiszen az Unióban ez a ráta 3,77. A szomszédos országokhoz képest is jól állunk, hiszen az osztákoknál 3,1, a szlovákoknál 3,9, a románoknál 4,5, a horvátoknál 2,3, míg a szlovénoknál 4,7 ez a ráta.

 

Oltási ráta, Magyarország jól áll

A világon még mindig Izrael áll a legjobban, ők már a belföldi korlátozásokból is engedtek; 100 főből 64,3-ra jut vakcina.

Magyarország kormánya az európai beszerzésen kívül nyit más vakcinagyártók felé is, így a kínai Sinopharm-mal is leszerződtek 5 milliónyi adagra, míg a Szputnyik-V-ből 2 milliónyi adagra, ami 2,5 és 1 millió magyar beoltására lesz elegendő. Ezek a vakcinák a tervek szerint 3 hónapon belül megérkeznek.

 

A koronavírus-elleni oltás ingyenes és önkéntes. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: