2021. 01. 08., péntek, 12:12

Kinő a harmadik lábam? Módosul a DNS-em? Eloszlatjuk a koronavírus vakcinák körüli tévhiteket

Rengetegen szembesültek azzal, hogy itt a koronavírus-elleni oltatás a nyakunkon mégis nagyon sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban. Talán a rémhír-terjesztők népszerűsége vagy a megfelelő tájékoztatás hiányzik a magyar emberek számára, amiért az EU-ban nálunk a legkisebb az oltási hajlandóság.

Korábban többször is beszámoltunk arról, hogy él a vakcinainfo.gov.hu, ahol le tudjuk adni az igényünket az ingyenes és önkéntes oltásra, amely nem jelent kötelező beoltatási kérelmet, így bármikor visszamondható. Beszámoltunk arról is, hogy milyen fázisban vannak az oltóanyagok, melyik típusú oltások kapták meg az engedélyeket.

Összefoglaló: Így áll a koronavírus-elleni átoltatás

Összefoglaló: Így áll a koronavírus-elleni átoltatás

Az elmúlt napok nem csak a karácsonyi sürgés-forgás miatt, de az első adag koronavírus-elleni vakcinák megérkezése miatt is eseménydúsak voltak, már-már elveszhettünk a rengeteg információ közepette: Mennyi oltóanyag érkezik? Mikor oltatnak? Hogyan néz ki az oltás? Miért zárkózott el a világ...

Magyarország részt vesz az európai vakcinaprogramban így az eddig beoltottak, vagyis az egészségügyi dolgozók a részben magyarok által fejlesztett Pfizer-BioNTech-féle vakcinaanyagot kapták meg. Az Európai Gyógyszerügynökség már a Moderna vakcináját is engedélyezte, valamint az angolok az Oxford/AstraZeneca oltóanyagát is forgalomba hozták.

Hősként ünnepli a világ Karikó Katalint, a magyar tudóst akinek a vakcinát köszönhetjük

Hősként ünnepli a világ Karikó Katalint, a magyar tudóst akinek a vakcinát köszönhetjük

A szabadalma nélkül nem jöhetett volna létre a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni védőoltás.

Magyarország ezenkívül tárgyal az izraeli, az orosz és a kínai vakcinafejlesztőkkel, és beszálltunk 3000 önkéntessel az orosz Szputnyik-V tesztelésébe is, ahogy majd a kínait is tesztelni fogjuk. Az izraeliek különben a világon a legnagyobb arányban oltották eddig be a lakosságot figyelemreméltó, közel 20%-os arányban. Az Egyesült Királyságban már december óta oltanak, nemrég viszont újabb teljeskörű lezárás lépett életbe a szigetországban.

 

Január 8-ai állás az oltásról. Arány: oltás/100 fő

Magyarországon egyelőre csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája elérhető, így megpróbáljuk összeszedni és szétoszlatni a tévhiteket, amik terjengnek az oltással kapcsolatban.

Információhiány, rémhírterjesztések.

Se a kormány, se a tudós társadalom nem bírja elégszer hangsúlyozni, hogy a legnagyobb veszély a rémhírterjesztésben van. Az eddig az EU-ban engedélyezett vakcinák  mind megbízhatóak sőt, Magyarországon nem számolt be eddig senki komolyabb mellékhatásról, esetleg hőemelkedésről vagy izomlázról hallani az oltást követő napokban.

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kidolgozott oltásterv a koronavírus ellen

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kidolgozott oltásterv a koronavírus ellen

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható az oltási tervezet kivonata, ami körül még mindig sok a kérdőjel, hiszen csak egy javaslatról van szó.  

Az mRNS nem befolyásolja a DNS-ünket.

Ami nagyon fontos, hogy az engedélyeztetett vakcinák nem befolyásolják a DNS-ünket, ugyanis mRNS technológia alapján működnek és nem tartalmazzák a vírus legyengített változatát sem, így nem kaphatjuk így el a vírust. A vakcinák egy másik családja működik a hagyományos úton, vagyis amikor az oltóanyag a koronavírus egy legyengített, inaktív változatát tartalmazza, ahogy például az influenza oltás is.

Antigéneket termel a szervezet az oltás hatására.

Hosszútávon az engedélyeztetett oltások nem tesznek mást, mint egy immunreakciót váltanak ki. Mint köztudott, a szervezet a vírusok és a betegségek ellen specifikus fehér immuntestek termelésével lép fel, tehát szinte minden betegség ellen más-más fehérvérsejt hatásos.

 

Szinte a legelső és legáltalánosabb komolyabb betegség gyermekkorban a bárányhimlő. Tudjuk, hogy ezt csak egyszer kapjuk el, utána védettek leszünk, hiszen a szervezetünk automatikusan előállít egy olyan immunreakciót, amely később kódolva lesz a szervezetünkben, így, ha legközelebb a bárányhimlőt okozó kórokozó kerül a szervezetünkbe, testünk könnyedén elbánik a betegséggel. Ezt teszi a Pfizer-BioNTech féle vakcina is, az oltás olyan reakciókat vált ki az immunrendszerben, ami specifikus fehérjéket termel, ezzel védettséget alakít ki a COVID-19 vírus ellen. A második oltás egy ún. ,,emlékeztető" oltás, vagyis megerősíti az oltás hatékonyságát.

 

 

Valóban nem 100%-os a hatása, ahogy semmilyen más oltásnak sem.

Mint minden más oltás, így ez se biztosít 100%-os védelmet, viszont fontos hogy megértsük, az esetek döntő hányadában hatásos a vakcina (a Pfizer pl. 95%-os hatékonyságú), mellyel kialakulhat az úgynevezett nyájimmunitás. Ez esetben olyan nagy mértékben védettek az adott ország lakói, hogy a vírus nem tud olyan gyorsan és széleskörűen terjedni, mint most, és ugyan továbbra is fertőzni fog, viszont nem kell világjárványként kezelni, sokkal nagyon kevesen betegszenek meg és még kevesebben halhatnak bele a fertőzésbe.

 

Biztos, hogy nem vakulunk vagy halunk meg, vagy nő egy harmadik lábunk.

Rengeteg butaság lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi történik velünk ha beoltatjuk magunkat, sok a konteó, az összeesküvés-elmélet, hogy igazából 5G chipeket raknak belénk, módosítják a DNS-ünket vagy nő egy harmadik lábunk. Ez mind a fantázia szüleménye, ne higgyünk ezeknek, mindig tájékozódjunk hiteles forrásokból, legjobb, ha a szakmai szervek tanácsaira bízzuk magunkat.

Információs vonalak

+36-80/277-455, +36-80/277-456

koronavirus@1818.hu

Kérdéseitekkel bátran forduljatok a koronavírussal foglalkozó szervekhez, szakértőkhöz, akár telefonon vagy e-mailben!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: