2020. 09. 29., kedd, 13:48

Ősszel sem tudsz betelni a Balatonnal? Vagány balcsis design cuccok minden alkalomra!

A balatoni nyári hangulatának nem kell elmúlnia az ősz beköszöntével sem: számos magyar alkotó gondolkodik Balaton-témában ha grafikáról, vászontáskáról, ékszerről van szó. Sokféleképpen feleleveníthetjük a nagy tavat és az ahhoz fűződő emlékeinket: a következő hat művész, dizájner éppen ezek továbbőrzése miatt is vitte vászonra vagy éppen kerámiára a Balatonhoz köthető motívumokat. A welovebalaton.hu válogatásában számos menő és szerethető dolgot találtok!

Balatoni képeslap másképp: czikkcakk

Czikkely Anna, művésznevén czikkcakk nemrég végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervezői képzésén, de már bőven az egyetem mellett is alkotott: legyen szó egyedi vászontáskákról, képeslapokról, naptárról vagy bármiről, a szívét-lelkét beleteszi digitális rajzaiba. (Nem mellesleg a diplomamunkája egy extra egyedi bútordarab tervezése, létrehozása volt.)

 

A folyamatos egyéni megrendelések mellett saját ötletként idén nyáron előállt egy Balaton-printes sorozattal is: saját – a tóról készült fotóira – simította rá grafikáját. A képeket pedig több választható méretben postázza is megrendelőinek.

 

 

 

A „balatoni" hekk

Mindenki ismeri a „balatoni” hekket, ami a strandszezon elmaradhatatlan része. Bár a hal egy kicsit messzebbi vidékről (az Atlanti-óceán déli feléből) származik, mi akkor is magunkénak tudjuk. Tóth Andrej elhozta nekünk ezt a földi csodát maradandó darabban: az Art Hekk most már ott díszeleghet bárki polcán, asztalán. Az újrahasznosított diófából készült halfigura lehet csíkos, pöttyös, színes vagy éppen natúr, mindenki találhat számára kedveset.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bikinis Hekk csendélet szilvamaggal #frissahekk #készenállunk #veszpremiutcazenefesztival #nyitas16kor

A post shared by ART HEKK (@art_hekk) on

 

Az egyébként grafikus, képzőművész Andrej fejéből az ötlet 2013 nyarán, Balatonalmádi Wesselényi strandjának egyik árnyékos asztalkájánál pattant ki, ha pedig valahol feltűnik egy hal formájú fakocsi (neve: Jónás), tudjátok, hogy az Art Hekk áll veletek szemben.

 

B mint Balaton

Egy Balatont körbetekerő túra után jött létre a Balcsikék márka ötlete. Tuli-Berke Adrienn Tihana és Tuli Krisztián grafikusok szerelemgyereke azóta minden létező terméket „balcsissá" tesz. B mint Balaton nevű vászontáskájukkal kitűnhettek az egyébként nagy népszerűségnek örvendő más ilyen szütyők viselői közül.

 

 

A gondos grafikával megtervezett B-n túl van egy kifejezetten Tihany nevezetességeit viselő táskájuk is. De nem kell messzire menni más hasonló tematikájú pólókért vagy ékszerekért a Balcsikéknél.

 

Mozaikban a nagy tó

Az egyébként üzletfejlesztési és marketingkommunikációs szakemberként dolgozó Péli Noémi jó pár éve működteti Naomipeli Ceramics néven futó saját műhelyét. A kész kerámiák részben skandináv stílusú használati tárgyak, részben pedig japán raku technikával égetett dekor darabok – mint ahogy a 3D-s, Balatont ábrázoló mozaik is. Csak maga a tavat alkotó rész közel száz darabból áll, amiket 980-1030 fokon égetett ki az alkotó.

 

 

Minimalista Balaton

 

 

Tras lógóval ellátott darabok bár alapvetően ruhákat, azon belül is feliratos pólókat, pulcsikat, letisztult ruhákat takarnak, de a 2020-as nyár az alkotót, Fehér Petrát is megihlette és készített egy Balaton tematikájú grafikát is. Petra divat- és stílustervező szakon végzett, aki a záróvizsgája után egyből bele is vágott első kollekciójának tervezésébe. A ruhák mellett először egy Budapest-printet készített el 2015-ben, ezen felbuzdulva jött idén az ötlet a Balaton-verzió megtervezéséhez is. A márkához hűen minimalista stílusban rajzolódik ki a képen a Balaton sziluettje, csakúgy mint a Festetics-kastélyé, a balatonboglári Gömbkilátóé, a Siófoki víztoronyé, de feltűnnek a montázson a Tihanyi Bencés Apátság körvonalai, valamint egy-egy vitorlás és hőlégballon formája is. 

 

Ékszerek, ékszerek

Tóth Mira az ötvösmunka szerelmeseként vágott bele a Mirc ékszerek készítésébe. 22 évesen vehette át az ötvös- és aranyműves bizonyítványát, azóta pedig egyedi, kézzel készülő ékszereivel gyarapítja vállalkozását.

 

 

Az ékszerek akril fonalból, ezüstből vagy éppen aranyból készülnek, és természetesen néhány kivételes termék magán hordozza a legnagyobb tavunk formáit, legyen szó akár csak az északi part sziluettjéről. Egy szó, mint száz, akár a karotokon vagy a fületeken is viselhetitek a Balatont. 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: