2017. 12. 20., szerda, 09:55

Drágábbak a fák, de nagyobb a választék - 2017-es fenyőfa körkép Kaposváron

A karácsonyi készülődés egyik sarkalatos pontja a megfelelő fenyőfa kiválasztása. Nincs ez másként Kaposváron sem, ahol ezért szinte minden parkolóban találkozhatunk eladó tűlevelűekkel. Most annak jártunk utána, hogy az utóbbi évekhez képest mennyire emelkedtek az árak és melyek a legkelendőbb darabok.

Tavaly jobban fogyott a fenyő, ilyenkor már elfértünk a ketrecben, most még bőven van a kerítésen kívül is

– mondta Papp Árpád őstermelő, aki a füredi utca egyik Coop boltja mellett tette le a voksát és kezdett bele a fenyőfák árusításába. Nála a luc mérettől és szabályosságtól függően 4-7 ezer forint, a Nordmann 8-12. Utóbbi tövesben 8-9, míg az ugyancsak töves ezüstfenyő 7-8 ezer forint körül van. A többie árushoz hasonlóan ő is kihangsúlyozza, minden fenyőnek egyedi az ára, és alkudni is lehet.

 

Sok helyen – mint például a füredi utcai pavilonsoron - minden fenyőfának egyedi ára van, így könnyebben eladható és követhető a vásárlók számára. Itt a legolcsóbb lucfenyőért 3500 forintot, míg a legdrágább Nordmannért 13 ezret kell leszurkolni. Ez utóbbi fajta a magasabb ára ellenére is egyre népszerűbb. Ennek oka, hogy kevésbé szúrós és a leveleit is csak későn kezdi el hullatni. A vevők is kedvelik, nemrég például a tüskevári sorompó közelében lévő kereskedő 27 ezer forintért adott el belőle kettőt egy vásárlónak. Nála az árak is megegyeznek a konkurenciáéval.

 

Minden évben találkozhatunk fenyőárusokkal a legtöbb kaposvári hipermarket parkolójában. Ez idén sincs másképp, igaz az árak – a többi őstermelőhöz hasonlóan - picit feljebb szöktek. Ezeken a helyek – OBI, Meki parkoló, Lidl parkoló - a vágott lucfenyőhöz 1800 forinttól 7-8 ezer forintig lehet hozzájutni. Az ezüstfenyő ára 7500 és 9 ezer forint között mozog, míg a Nordmann 7500-tól 15-16 ezer forintig kapható. A vödrös luc 4500 forinttól, az ezüst 5500 forinttól, a Nordmann 8500 forinttól elvihető. 

 

Láthatjuk tehát, hogy a városban a bőség zavarában szenvedünk, ha fenyőfát szeretnénk venni. Mind árban, mind választékban megoszlanak a kereskedések, ám vásárlás előtt mindenképpen járjunk utána, hogy mikori a vágás és pontosan mennyit szánunk a karácsonyfának valóra. Ugyanis lehet, hogy akár több ezret is megspórolhatunk egyes helyeken, vagy éppen a lakóhelyünkhöz közelebb is találunk megfelelő tűlevelűt, így még a kocsiban való utaztatást is megspórolhatjuk.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: