2015. 10. 19., hétfő, 11:30

A nagy kaposvári kávéteszt 2.

Ha nem olvastátok tesztünk első részét, ITT megtaláljátok, benne az első öt kávézóval és az értékelési szempontokkal.

 

STÜHMER KÁVÉHÁZ

Az 1928-óta működő Stühmer kávézó, tradicionális megjelenésével, egyértelműen Kaposvár egyik legikonikusabb kávézója. Belterét antik bútorok és klasszikus kiegészítők díszítik, a környezet a századelő hangulatát idézi. A felszolgáló személyzet visszafogott és udvarias, ahogy az a kávéházhoz illik.

 

A cappuccino:

Cappuccino: 440-

A tálalásban nem találtunk semmi kivetnivalót, és mielőtt bármelyikőtökben felmerülne a kérdés, a cukor mindkét oldalon jó helyen van. A hab mintája nagyon csecse volt, ahogy említettük már, ez különlegesség számba megy a városban, így pirospontot érdemel a virág forma. A színre tökéletes tejhabban a felszolgálás után, az elfogadottnál nagyobb buborékok jelentek meg, a kávé hőfokra viszont tökéletes volt.  Ittam már jobb és rosszabb cappuccinot is a városban.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/9

ÍZ: 10/7

 

Az espresso:

Espresso: 350-A cappuccinohoz hasonlóan, az espresso külleme is kifogástalan volt, az összképet a kávé mellé felszolgált víz és keksz tette teljessé. A krém sötétbarna színe és egységes, minimális esése, a szakértőnk által felvázolt kritériumoknak csont nélkül megfelelt. Ilyen előzmények után nem ért meglepetésként kifogástalan íze sem.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

VASZARY KÁVÉHÁZ

A város egyik híres festőjéről elnevezett kávéház, amely a művész szülőházával szemben áll, jó elhelyezkedése és kellemes megjelenése miatt méltán vált a városlakók egyik kedvencévé.

Kissé sötét beltere tökéletes helyszínt biztosít egy finom kávé elfogyasztásához, diszkrét beszélgetéshez.

Feljegyeztük, hogy a felszolgáló hölgy barátságos volt és rendkívül gyors.

 

A cappuccino:

Cappuccino: 420-A cappuccinot és az espressot egy tálcán szolgálták fel, a városban csak itt futottunk bele ilyen tálalásba, de nekünk bejött, és az elrendezés is helyén való volt. Látszólag megfelelő tejhabbal érkezett, tökéletes nagyságú buborékokkal, ami ennek ellenére kicsit összeesett. A kávét nem tudtam azonnal fogyasztani mert megégette a számat, olyan forró volt. Miután fogyaszthatóvá vált, az íze kárpótolt.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/8

ÍZ: 10/7

 

Az espresso:

Espresso: 330-Mint azt már fent említettük, egy tálcán érkezett a rendelés, tehát értelemszerűen patent volt a tálalás és az elrendezés is egyaránt. A sztenderd szervírozáshoz híven, itt is megérkezett a kísérő víz. Az espresso színe elfogadható volt, minimálisat esett a szintje, krémes volt és egybefüggő. Krémességét az ízénél is kiemelhetjük, ínycsiklandó volt és megfelelő hőmérsékletű.

KÜLLEM: 10/9

ÁLLAG: 10/9

ÍZ: 10/10

 

SZIESZTA KÁVÉZÓ

Ha nem ismernétek a kávézót, akkor megsúgjuk, hogy a város szélén, a Dombóvári úton találjátok meg. Megvannak kiskorotokból a pink barbibaba házak? Nekünk egyből beugrott, mert ebben kávézóban a rózsaszín minden árnyalata megtalálható. Bútorzatban egyszerűnek találtuk, mégis a modern vonalra hajaz leginkább. Kedves csajszi termett pillanatok alatt az asztalunknál és a kávéinkat is hasonló tempóban kaptuk meg.

 

A cappuccino:

Cappuccino: 325-Eddig szokatlan módon, a rendelésnél megkérdezték, hogy cappuccinot vagy cappuccinert kérünk ,ami mindenképp plusz pont. Zárójelben megjegyezzük, hogy a cappuccíner tejhab helyett tejszínhabbal készül. Felszolgálásnál a felirat nem felénk nézett, de mivel a cukor már eleve az asztalunkon volt, a további elrendezésben nem lehetett kivetnivalót találni. A cappuccino tejhabjában a kelleténél kicsit nagyobb buborékok voltak, valamint mennyiségre is több volt a megszokottnál, így kevesebb hely jutott az alján levő kávénak, az íze viszont kellemes volt.

KÜLLEM: 10/9

ÁLLAG: 10/7

ÍZ: 10/8

 

Az espresso:

Az espresso tálalásánál szinte minden rendben volt, a márkajelzés felém volt fordítva, passzolva az alátéttel. A kávékrém színe megfelelő volt, viszont kicsit vékonyra sikerült, ami akkor derült ki, amikor a cukrot beleöntöttem, ugyanis nem tartotta meg a felszínen, hanem átszóródott rajta és eloszlott. A kávé mellé illő vizet hiányoluk, azoban az íz kárpótolt az apró hiábk miatt, így alapvetően egy finom kávét kortyoltunk el.

 

KÜLLEM: 10/9

ÁLLAG: 10/8

ÍZ: 10/8

 

LA ROTONDA CAFFÉ

Ahogy csorgunk lefelé a soron, az utolsó helyen botlunk bele a kávézóba. A fiatalos Rotondát mindenki ismeri, hiszen hétvégén mindig ez a leghangosabb. Az amúgy is modern bútorzatot meleg színek teszik még barátságosabbá, a személyzet pedig nagyon közvetlen, hiszen a legtöbb ide betérő vendég visszajáró.

A cappuccino:

 

Cappuccino: 350-

Nem lehet egy rossz szavam se a szervírozásra, hiszen minden a megfelelő helyre lett letéve, valamint kísérő nedű is érkezett. Voltak aggályaim a tejhabot illetően, mert a megszokottnál gyorsabban ugrott össze, de se ízre, se hőmérsékletre nem volt vele probléma. A szélére kiülő fekete karima nem fest ugyan jól, de elárulom, hogy ez a kávé kiülése a csésze szélére, így nem ér pontvesztést. Nincs okom panaszra, egy kellemes ízű kávét fogyaszthattam el.

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/8

ÍZ: 10/8

 

Az espresso:

Espresso: 290-

OKÉ! Erre azt mondaná Potter, ha nálunk dolgozna, hogy: Es presso Patronum! Szuper volt a tálalás, minden a helyén volt. A krémes espresso kb 5-6 másodpercig tartotta a felszínen a cukrot hozzáadás után. Íze selymes volt és megfelelő hőmérsékletü. Nyamm.

 

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

CARFÉ KÁVÉZÓ

A McDonalds szomszédságában működő kávézó fűtött teraszával vonzza a koffeinfüggőket ebben az évszakban. Elegánsan berendezett környezetben ihatjuk meg a kávénkat, és mindig mosolygós felszolgálólányok szolgálják ki az arra tévedőket.

 

A cappuccino:

Cappuccino: 390-Hadd mutassam be a kaposvári cappuccinók díjnyertes példányát! Mindenben tökéletesre vizsgázott. Az alátéten a cukortól elkezdve a kanálon át, minden a megfelelő helyen volt és az eddigi legszebb minta került a habra. A mini buborékok a teszt elején leírt kritériumoknak tökéletesen megfeleltek. Az íze pedig olyan kellemes volt minden egyes kortynál, hogy nem is volt kérdés - ez a cappuccino lesz az aranyérmes, tehát Bravissima!

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

Az espresso:

Espresso: 350-Oh, Yes! Szívünk szerint az ízével kezdenénk, de haladjunk itt is sorjában. A tálalás jól feküdt, kaptunk mellé vizet is. Az espresso küllemre patent volt, a krém színe sötétbarna, megfelelő vastagságú, a cukrot jól megtartotta. Íze pedig PERFETTO GRANDE ORGAZMO, ahogy a kamu olasz munkatársunk mondaná!

 

KÜLLEM: 10/10

ÁLLAG: 10/10

ÍZ: 10/10

 

Utólagos tapasztalataink azt mutatják, hogy a legtöbb kaposvári kávézóban azért odafigyelnek rá, hogy tényleg úgy nézzen ki a felszolgált kávé/cappucino, ahogy tanítják. Igazán expert kávét viszont egy szűk kör tudott csak produkálni, ezek a mi értékelésünk szerint a következők:

 

 - CARFÉ KÁVÉZÓ (60)

 - ELEVEN KÁVÉZÓ (60)

 - KAPOS KÁVÉHÁZ (58)

 

Ha van hozzáfűznivalótok az olvasottakhoz, kommenteljetek bátran, illetve ha ismertek olyan kaposvári helyet, ahol igazán jó kávét kapni, szintén szóljatok, elmegyünk és megnézzük, hogy hírt tudjunk adni róla!

 

Eddigi tesztjeinkről, kajálásainkról, nyalásainkról szóló cikkeinket ITT találjátok!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: