2024. 02. 19., Hétfő, 16:54

Visszavadult teknősöket filmeztek Magyarországon - VIDEÓ

Terráriumból kerülhettek a természetbe.

Kostyál Pál hatodik éve édesvízi búvárként fantasztikus felvételeket készít Magyarország tavaiban.

A búvár legutóbb 2024. február 17-én merült a habokba egy dunántúli tóban. Néhány perc múlva különös teremtményekkel találta magát szemközt a víz alatt. Ezen a helyen már tavaly is találkozott hasonló teknősökkel, Kostyál Pál szerint szinte biztos, hogy a természetben szaporodnak - írja a Sokszínű Vidék.

Pál azt is elmondta, hogy ebben a tóban merül leggyakrabban, mert az általa ismertek közül ennek a legazdagabb az élővilága. A tó magánkézben van, a tulajdonos megengedi a búvárnak, hogy a vízben forgasson.

Soha nem nevezem meg ezt a tavat, mert a tulajdonos maga is sokat küzd az illegális horgászokkal, valamint a szemetelőkkel.

Rendszerint ő kapja a büntetéseket a hatóságtól, mert vannak, akik bejelentenek egy-egy esetet. Most végre nyugalom van a tóparton, és nem szeretném, ha miattam meglepnék a tavat – mesélte a búvárfilmes a lapnak.

A természetbúvár azt is hozzátette, hogy tavaly találkozott első alkalommal hasonló teknősökkel a vízben, és úgy tudja, jó néhány példány él belőlük a tóban.

A filmes kiemelte, nem ismeri pontosan a teknősök egyes fajait.


Ezek az egzotikus hüllők akváriumi tartásból származhatnak, leggyakrabban felelőtlen állatbarátok engedik el őket a vízparton.

A nagy tűrőképességű fajok tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel jelentős károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

A közönséges ékszerteknősök nagyobb testméretük és agresszivitásuk révén lehetnek a mocsári teknősök vetélytársai, gyakran a táplálék mellől is elzavarják őket. Élősködőik a mocsári teknősökben is megjelenhetnek és komoly elhullást eredményezhetnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: