2023. 11. 08., Szerda, 11:54

Botrányba fulladt Nagy-Britannia legmagányosabb birkájának kiszabadítása - VIDEÓ

Tégy bármilyen jót, biztos, hogy akad majd valaki, aki kifejezi nemtetszését az ügyben.

Két év után mentettek ki egy magányosan élő birkát Skócia egy félreeső partszakaszáról, egy „hihetetlenül komplex” mentőakció keretében, amt öt elszánt farmer hajtott végre – írja a BBC. A Fiona névre keresztelt birkát még két évvel ezelőtt vette észre a Skót-felföldön található Cromarty Firth közelében egy arra haladó kajakos, Jillian Turner.

Az állat egy meredek sziklaszirt lábánál magányosan ácsorgott, az emberek közeledtére a parthoz sietett, és hangosan bégetésbe kezdett, sőt, egészen addig követte őket a part mentén, amíg a kajakosok elhaladtak. Turner beszámolója szerint az állat kifejezetten fellelkesült az emberek látványától, ám ahogy távolodtak, lelombozva baktatott el a parttól. A kajakos akkor azt hitte, hogy az állat csak elkóborolt a nyájtól, ám két évvel később ugyanarra kajakozva megdöbbenve látta, hogy az állat még mindig ugyanott van, teljesen egyedül.


Ekkor több állatmentő egyesületet is megkeresett, ám csupa olyan választ kapott, miszerint a mentőakció bonyolult lenne, ráadásul az állat nincsen közvetlen veszélyben. Ekkor vette a kezébe a mentőakciót egy helyi farmer, Cammy Wilson, aki azt követően kezdett szervezkedni, hogy a médiából értesült a magányos birkáról. Az állat mentésében négy másik farmerrel együtt vett részt.

Ketten a szikla tetején maradva felügyelték a mentést, míg hárman 250 métert ereszkedve érték el a bárányt, amelyet egy barlangba bújva találtak meg. Fionát végül megfeszített munka árán sikerült hármuknak felvinni a rendkívül meredek domboldalon.

A BBC-nek nyilatkozó önkéntes mentők szerint a folyamatot nehezítette, hogy az állat a magányos évei alatt meghízott, ráadásul mivel évek óta nem volt megnyírva, vastag és nehéz gyapjúréteg borította.

Fiona már biztonságban van, Wilsonék azt ígérték, hogy mindennapjait a közeljövőben online is követhetik majd az érdeklődők. Miközben Fiona a vele találkozók beszámolói szerint jobban érezheti magát, mint valaha, egy Animal Rising nevű aktivista csoport felvonult tüntetni Fiona új otthona előtt - mondván, állatsimogató helyett egy menhelyen volna a helye, ahol nem látványosságként kezelik őt.

A tiltakozók a Daily Mail szerint megfélemlítették a farm személyzetét, így azok kihívták a rendőrséget.

A farm vezetője, Ben Best megerősítette, hogy nem fogják látványosságként mutogatni a szerencsésen kimenekített állatot, melynek hollétét a tiltakozás hatására egyelőre titokban tartják.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: