2023. 11. 08., Szerda, 08:00

17 éves kaposvári táncos Európa élén - VIDEÓ

Idén októberben Rómában került megrendezésre a World Dance Championship, ahol a kaposvári Crystal Se melett a szintén kaposvári Danza Del Amour látvány és showtánc iskola 17 éves táncosa, Lóki Zsombor is kiemelkedő eredményt ért el:  "Senior open solo" show tánc kategóriában világbajnok ezüstérmes lett.

Bíró-Forgács Petráv színházi táncossal, és táncoktatóval, az egyesület veztőjével beszélgettünk.

Mit lehet tudni Zsomborról?

- Zsombor mondhatni alapító tagja az egyesületnek, mert a kezdetek óta velünk van. 8 évesen kezdett el táncolni, most 17 éves. Amint belépett hozzánk, én rögtön láttam rajta, hogy született tehetsége van a tánchoz.

Hogyan lehet rávenni egy 17 éves fiatalt, hogy táncoljon?

Zsombor élete a tánc, de több versenyen nem szeretne elindulni. Egyrészt azért, mert a világbajnoki 2. hely egy szép keretet ad, jó befejezése a versenyzésnek, másrészt azért, mert orvosnak készül, és most már a tanulásra szeretne koncentrálni - meséli az edzője.

A World Dance Champinship egy annyira komoly verseny, mint mondjuk az úszó európabajnokság? Hogyan lehet ide kijutni?

- Igen, ez hasonlóan komoly verseny, ahhoz, hogy valaki kijuthasson, országos selejtezőn kell jól szerepelni, innen lehet továbbjutni a VB-re. 

Zsombor produkciója annyira elnyerte a zsűrik tetszését, hogy a záró gálán lehetőséget kapott, hogy mégegyszer előadhassa a koreográfiáját.  A koreográfiája nagy részét ő maga alkotta. Íme a produkcióból egy részlet:

Hány ország versenyzői voltak jelen a római megmérettetésen?
- 13 ország képviseltette magát a versenyen. Többek között Olaszországból, Romániából, Szlovákiából , Ukrajnából, Németországból is érkeztek tehetséges táncosok. 

Hogyan zajlik a felkészülés egy táncvilágbajnokságra?
 

Az országos döntő idén júniusban volt, ott derült ki, hogy mehetünk a a római VB-re. Onnantól kezdve minden nap voltak edzések egészen októberig.

Pontosan mi ez a show-, és látványtánc, hogyan lehetne definiálni?

- Mindenféle modern táncstílust felhasználunk, kivéve a hip-hopot, ezeket egészítjük show, és gimnasztikai elemekkel, páros táncnál emelésekkel.

Milyen anyagi ráfordítással járt a világbajnoki döntőn való részvétel?

- Jelentős költségigénye volt annak, hogy kijussunk a világbajnokságra, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szponzorokat kerestünk, az ő segítségükkel értük el ezt az eredményt.

Hány tagja van az egyesületnek?

- Jelenleg 58 tagunk van, a legfiatalabb tagunk 3,5 éves, a legidősebb 18,5.

Milyen a nemek eloszlása?

- Összesen 3 fiúnk van, a többiek lányok.

Miért szeretnek a gyerekek táncolni járni?

Mert az iskolában lévő kemény elvárások mellett ez egy olyan hely, ahol felszabadulhatnak, ide szívesen jönnek.

Nagy gratuláció Lóki Zsombornak a világbajnoki ezüstéremhez!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: