2023. 01. 09., Hétfő, 10:11

A jövő autóján akár minden elemnek naponta más színt adhatunk - Bemutatták a BMW Dee-t - VIDEÓ

Vagy akár óránként, percenként, másodpercenként. A BMW néhány napja, a CES kütyüexpóján bemutatott I Vision Dee koncepcióautója megmutatja, hogy a közeljövőben milyen forradalmi újításokra számíthatunk. A legfeltűnőbb ezek közül a márka E-Ink technológiája, mellyel teljesen megváltozik az, ahogy most az autók színeiről gondolkodunk.

Vége az unalmas egyszínűségnek

Az újítást talán ahhoz lehetne hasonlítani, ahogy a 90-es években berobbantak az első cserélhető, különböző színű mobiltelefon előlapok, hogy aztán pár évvel később természetes legyen, hogy naponta cserélgetjük a burkolatokat

A jármű speciális, E-Ink alapú burkolata megkapta azt a fejlesztést, aminek hála 32 szín megjelenítésére képes, méghozzá 240 egyenként testreszabhatő felületen.

A Dee nem szűkölködik az egyéb futurisztikusnak ható megoldásokban sem. Az egyik ilyen, hogy kormányt ugyan még találunk az autóban, de nincs klasszikus műszerfal: hiányoznak a hagyományos gombok, és képernyő sincsen.

A szélvédő is új funkciót kap

Vannak helyette egy érintésérzékeny, Mixed Reality Slidernek nevezett felület, amivel öt fokozatban szabályozható, hogy milyen információk kerüljenek ki a szélvédőre. Ez ugyanis a kijelző, amin megjelenik a megszokott műszerfalak minden funkciója, a szórakoztató rendszer elemei, és a kiterjesztett valóság is opció – utóbbi akár arra is képes lehet, hogy térkép helyett a szélvédőn megjelenő nyilakkal navigáljon minket a célállomásunkhoz.

Fokozatosan elsötétíthető ablakok, Knight Rider funkció

A Dee extrái között a szélvédőkijelző mellett olyan finomságok találhatók még, mint a fokozatosan elsötétíthető ablakok, amik kívülről nézve akár kijelzőként is használhatók. 

Utóbbinál ugyanakkor sokkal érdekesebb, hogy a BMW elérkezettnek látja az időt, hogy végre megvaslósuljon a Knight Rider beszélő járműve

Dee ugyanis nemcsak az autó, de az új fedélzeti rendszer hangasszisztensének neve is, aki képes kommunikálni a sofőrrel vagy éppen az utasokkal. Ő lehet az, aki a közeljövőben leválthatja a gyártó járműveiben jelenleg használt iDrive rendszert.

Hogy tetszik?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: