2021. 02. 15., Hétfő, 10:49

Na ezért ne menj a vékony jégre! - Barátján akart segíteni, ő is beszakadt Siófokon - VIDEÓ

A hét második felében rengetegen vették az irányt a Balaton felé, és bár a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság külön felhívta rá a figyelmet, hogy nem biztonságos a jégen tartózkodni, ez nem mindenkit tartott vissza. Vasárnap délután sokan rámerészkedtek a jégre Siófokon, egy pár pórul is járt.

Az olvasónk által küldött videó tanúsága szerint a pár férfi tagja kissé távolabb merészkedett a parttól mint a többiek, meg is lett az eredménye. A segítségére siető barátnőjének ugyan kiabáltak, hogy hason csúszva próbáljon segíteni, ennek ellenére állva közelítette meg barátját, így annak rendje és módja szerint ő is beszakadt. Szerencsére nem volt mély a víz, így a közelben lévők segítségével sikerült nagyobb baj nélkül kikecmeregniük.

FIGYELEM!

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Figyelem! A Balaton jege nem biztonságos

Figyelem! A Balaton jege nem biztonságos

A hét második felében rengetegen vették az irányt a Balaton felé, hogy gyönyörködjenek a szél és víz szülte csodákban. Azonban még mielőtt valakinek eszébe jutna a jégre merészkedni, olvassa el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait!

A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete.

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő, azonkívül nem képződött a tavon összefüggő jégfelület.  A jövő szerdától várható melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: