2024. 03. 27., Szerda, 09:12

Az utolsó előtti helyen végzett a Privát Hús terméke a húsvéti sonkateszten

Húsvét közeledtével az országosan kapható füstölt, főtt és nyers sonkákat, frikandókat és sertés combokat vizsgálta az élelmiszertesztekre szakosodott Maradok a pénzemnél blog. 

Mint írták, a vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en. A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltak be, márkás és sajátmárkás termékeket. A sonkákat már a kicsomagolás után, a főzés előtt is értékelték, amikor fontos volt az illat és a nyers sonka érettségére utaló állag. Nézték azt is, hogy mennyire nedves a sonka felülete. Ezután tiszta vízben, minden további só vagy fűszer nélkül kifőzték a sonkákat 2 órán, a már főtteket 1 órán keresztül. A kihűlt mintákat készítették ki a kóstolók elé.

A tesztgyőztes a Pick Békebeli füstölt, lassan pácolt, kötözött nyers sertés dió comb lett, amely a legtöbb szupermarketben kapható.

A második a Pick Békebeli füstölt sertésfrikandó lett, a dobogó legalsó fokán pedig hármas holtverseny alakult ki: a Gyulahús füstölt, darabolt, lassú pácolt, nyers bőrös sertéscomb-sonka, az Új Palini Hús bükkfán füstölt, darabolt frikandó sonka és a Bogádi hidegen füstölt, lassan érlelt nyers szívsonka is ugyanannyi pontszámmal végzett.

A 21 vizsgált termékből a legalacsonyabb pontszámot a Tauris bükkfán füstölt, főtt frikandó sonkája kapta, melyről ezt írják: 

Teljesen jellegtelen illat. Nyersen és kifőzve puha, inkább felvágottra emlékeztető állag. Íztelen, nem az elvárt minőségű sonka.

A füstölés alig érezhető. Vizenyősebb, puhább állagú nyersen, és főzés után is puhább, kevésbé szálas állagú lett. Az íze natúr, nem éreztük az elvárt sonkaízt.

A teljes tesztet és listát ITT találjátok

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: