2024. 03. 18., Hétfő, 12:15

Jótékony célt színlelve gyűjtöttek pénzadományokat román fiatalok Kaposváron és Siófokon is

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy fiatal férfival szemben, míg a Siófoki Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a húszas éveiben járó férfit, akik szinte teljesen megegyező küllemű, valótlan tartalmú nyomtatványokat felhasználva gyűjtöttek „adományokat”.

A kaposvári ügyben a vádlott 2023 szeptemberében érkezett a vármegyeszékhelyre, ahol egy áruház területén szólította le a vásárlókat.

A férfinél egy aláírásgyűjtésre is alkalmas ív volt, amelyen piktogramok mellett magyar nyelven szerepelt az adományozás célja, miszerint a pénzt sérült gyermekek megsegítésére szánják

A vádlott azonban a jótékony célt pusztán színlelte, a kapott összegeket saját kiadásaira kívánta volna fordítani. Az elsőre hitelesnek tűnő akció viszont pár órán belül megbukott, mivel az elkövetőt a kaposvári rendőrök előállították és elszámoltatták, a kicsalt, összesen 20.000 forintot lefoglalták.

Az ugyanarról a településről származó másik román fiatal sem volt eredményesebb, aki 2024 februárjában Siófok belvárosában csapta be a járókelőket, mert őt a nyomozó hatóság egy órán belül elfogta, bár ez idő alatt is hat személy adományozott a „jótékony célra” összesen 5.140 forintot. 

Az általuk használt, helyesírást is nélkülöző nyomtatványok

Az ügyészségi indítvánnyal egyezően a Siófoki Járásbíróság az őrizetbe vett férfit jogerősen egy év három hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. A kaposvári ügyben ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztés büntetés az indítvány a csalárd vádlottal szemben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: