2024. 03. 01., Péntek, 11:24

Mától lehet mindent a tavaszi fáradtságra fogni

via

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, és a tavasz meteorológiai szempontból 3 hónapon át tart. Persze ez önmagában nem jelenti azt, hogy elpakolhatjuk a téli motyót, de azért papíron mégiscsak tavasz van - és hát a természet is így gondolja. 

A madarak csicseregnek, az első virágok kinyíltak, és az újrakezdés illata lengi be a levegőt - és akkor most mi a franc bajunk van?

Több fény, kevesebb melatonin.

A tavaszi fáradtság pontos okát tudományosan nem sikerült besorolni, de a hormonok, a vérnyomás és a táplálkozás lehet a bűnös. A tudósok ezeket a változásokat a tobozmirigynek tulajdonítják, amely az agyban található, és az alváshormon melatonin termeléséért és kiválasztásáért felelős.

A szervezet alkalmazkodik az időjárás változásához és az egyre hosszabb nappali órákhoz. A szervezet ritmusa megváltozik, és a növekvő mennyiségű napfény hormonális változásokat okoz a szervezetben. Az érintettek ezt a tavaszi letargia tüneteiként élik meg.

De itt a jó hír: ez a formahanyatlás legfeljebb csak néhány hétig tart.

Fontos, hogy tavasszal visszaadjuk a szervezetnek azt, amit télen elmulasztott: a napfényt, a friss levegőt és a vitaminokban gazdag étrendet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: