2024. 02. 29., Csütörtök, 14:47

Tényleg lehallgat bennünket a telefonunk?

Biztos veled is előfordult már, hogy beszélgettél valakivel, és a telefonod percekkel később ahhoz kapcsolódó reklámokat kezdett feldobni. Ezért sokak meggyőződése az, hogy a készülékek "hallgatóznak". De vajon igaz ez?

Az egyik legelterjedtebb technológiai mítosz, hogy a telefon a folyamatosan bekapcsolt mikrofonjával „figyeli” a közelében zajló beszélgetéseket, majd egyes alkalmazások eladják a szóban forgó témát hirdetőknek. Mindezt alátámasztotta egy 2016-ban megjelent cikk is. Ezt a cikket hamar eltávolították az eredeti webhelyről, azonban sokáig éreztette a hatását.

A Vice két évvel később olajat öntött a tűzre, amikor az egyik cikkében arról írt, hogy nem paranoia azt hinni, hogy a telefon lehallgat. Azért a cikk azt is megemlíti, hogy a telefon csak akkor rögzít, ha megkapja a parancsot a Siri vagy a Google

És akkor jött a képbe a tudomány.

Az amerikai Northeastern University tesztelte a Facebookot, az Instagramot és több mint 17 ezer egyéb alkalmazást. Egyetlen egy olyan esetet sem találtak, amikor egy alkalmazás váratlanul aktiválta volna a mikrofont, és hangot küldött volna, ha erre nem kérték.

Azt is érdemes tudni, hogy az iPhone-oknál egy narancssárga, androidos telefonoknál pedig egy zöld pont mutatja a képernyő tetején, amikor a mikrofon használatban van.

De akkor miért is történik meg, hogy egy privát beszélgetés után kap valaki a témába vágó hirdetéseket a Google-n vagy a Facebookon? Nos nem azért, mert a telefon kihallgatta volna. Inkább az áll a háttérben, hogy sokkal többet oszt meg egy felhasználó a telefonjával, mint gondolná. Keresett nyári nyaralásokat? Megkérdezte a Sirit, hogy melyek a legjobb szállodák egy városban? Kutatott olcsó repülőjegyek után?

Éppen ezeket az információkat adják el a hirdetőknek. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: