2024. 02. 19., Hétfő, 10:05

Film készül Totóról, a balatoni hattyú életéről

via

A Balaton vizében ringatózó tojásra egy hölgy bukkant rá vitorlázás közben. Hazavitte és lámpák segítségével kiköltötte a tojást - így született meg Totó. 

Ezután a madárparkba vitte, ahol Rigó Gábor kezdte gondozni, és ő lett a mindene. Totó sem más hattyút, sem más embert nem volt hajlandó elfogadni, egyedül nevelőapját Gábort, őt viszont mindennél jobban szereti. 

Az első magántulajdonban lévő hattyú

Mivel Totó 2023-ban egyre agresszívabbá vált és féltékeny lett a madárpark látogatóira és a dolgozókra, Gábor úgy döntött, hogy kérvényezi Totót áthelyezését a saját udvarába. Példátlan, hogy egy hattyú magántulajdonba kerüljön, hiszen fokozottan védett faj, természetvédelmi oltalom alatt áll és állami tulajdont képezi. Ezért jogszabályt is kellett alkotni erre a különleges esetre. És még így sem volt egyszerű Totó örökbefogadása: a megfelelő körülményeken és az engedélyeken túl, a hattyú eszmei értékét is meg kellett téríteni és persze megfelelő képesítésekre is szükség volt, de ez Gábornak már megvolt. 

Háromszor próbálkoztam Totó elengedésével, amikor először elköszöntem tőle 2022-ben és kivittem a Balatonra, ahol azt vártam, hogy majd becsatlakozik a többiek közé, hamarabb visszajött a kocsimhoz, mint én – mesélte el Gábor az egyik próbálkozást a LikeBalatonnak. 

A kötődés, a bevésődés megtörtént, így mi már itt vagyunk egymásnak, úgy érzem, hogy egész hátralévő életemben, amíg él vagy én élek, együtt kell töltsük ezt az időt, és felelősséggel tartozom iránta. Ez a kapcsolat egy életre szól, s azt tudni kell, hogy egy hattyú 30-35 évig él.

Hamarosan pedig egy 50 perces gyermek játékfilm is készül Totó nem mindennapi életéről, amelyet a tervek szerint new york-i filmfesztiválon is bemutatnak majd.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: