2024. 02. 15., Csütörtök, 17:31

Ferenczi István tűzoltó őrmester civilként is tűzbe rohant, hogy kimenekítse a bajbajutottakat

Avagy egy kaposvári civil tűzoltó hősies helytállása.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda délben kigyulladt a Füredi út 6. szám alatti tízemeletes társasház egyik ötödik emeleti lakása. A város hivatásos tűzoltóinak sikerült rövid idő alatt elfojtaniuk a tüzet. Az épületből harmincöt lakót kísértek ki, egy fiatalembert pedig magasból mentővel mentették le az épület tetejéről. Öt ember került kórházba.

Ferenczi István tűzoltó őrmester éppen négy évvel ezelőtt, pont február 14-én szerelt fel a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. Tegnap szolgálaton kívüli ideje alatt éppen a Berzsenyi utcában járt, amikor a szomszédos lakótelepről észlelte a felszálló hatalmas füstöt.

Odasietett és a nyitott lépcsőházon át felrohant az 5. emeletre, ahol az égő lakásban élő idős nőt már az ajtóban találta, őt átadta egy a mentésben segédkező lakónak. Ezt követően rohant tovább.

A hatodik és a hetedik emelet között egy anyát és lányát találta, akik sokkos állapotban voltak. Mindketten rosszul voltak a füsttől, botladoztak a lépcsőkön, önerejükből nem lettek volna képesek menekülni. Ezért István az édesanyát a karjába kapta, lánya pedig a vállába kapaszkodott, így menekültek ki az épületből. Az őrmester ezután még egyszer visszafutott, mert amikor lefelé haladt a lépcsőn, egy édesanya kért tőle segítséget, akinek a kisfia fenn volt a hetedik emeleti lakásukban. A hetedik emelet azonban már füsttel telt meg, így visszaszaladt a közben kiérkező kollégáihoz segítségért.

Társai teljes védőfelszerelésben kihozták a fiút a lakásból, majd István a kabátjába csavarta a lenge öltözetű gyereket, kihozta az épületből, majd átadta a mentőknek.

Minden elismerésünk, egy igazi hős vagy!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: