2024. 02. 06., Kedd, 09:25

Kaposváron is berobbant az influenzaszezon, közel 100-an várakoztak az egyik orvosi rendelőnél

Az influenza veszélyes variánsa terjed a gyermekek között, mely sokuknál napokig tartó magas lázat, erős torokfájást, fejfájást, ízületi panaszokat és száraz köhögést okoz. Az utóbbi két hétben nagyjából 20%-al emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, ami hasonló az előző év azonos időszakával. Kaposváron is túlterheltek a rendelők, olvasónk hétfőn zárás előtt egy órával érkezett kisfiával a Szolgáltatóháznál praktizáló háziorvosához, ahol ez fogadta, így be sem sikerült jutnia:

Ennél a rendelőnél az elmúlt napokban volt olyan időszak, amikor több mint 90 fő várakozott a bejutásra. Olvasónk kedd reggel 10 perccel nyitás előtt érkezett a rendelőhöz - mely már ekkor tele volt -, így sikerült bejutnia.

Az orvosok szerint a legjobb megoldás, ha a gyermekek kipihenik magukat. Lázcsillapítót csak akkor érdemes szedni, ha tartósan 38,5 fok fölött mozog a testhőmérséklet

Legjobb választás a paracetamol, mivel a májon keresztül metabolizálódik, így gyorsabban hat.

A köhögésre szirupok adhatók, amelyek bármelyik gyógyszertárban elérhetők.

Amennyiben a testhőmérséklet 39 fok fölé emelkedik, érdemes hidegborogatást vagy langyos vízben történő fürdetést alkalmazni. Ha ez sem segít, mindenképpen meg kell látogatni az orvosi ügyeletet.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: