2024. 02. 05., Hétfő, 11:39

Úgy volt, hogy 20 forinttal csökken a benzin ára, de mégsem

A hétvégén arról írtak a lapok, hogy csökkentik a benzin árát liternként 20 forinttal, de nem.

 

A hétvégén azt írta a Növekedés.hu, hogy literenként 20 forintos árcsökkenés jöhet a hazai benzinkutakon. Sok lap átvette, mi is - írja a 444.hu.

A Növekedés.hu az alapján számolta ezt ki, hogy a Brent olaj ára 83 dollárról 77 dollárra esett.

A magyarországi üzemanyagárakat hetente kétszer változtatják, szerdán (ezt a nagykereskedelmi árat hétfőn közlik) és pénteken (ezt szerdán). Az árváltozásról és a két nappal későbbi várható benzinkúti árakról meglehetősen pontosan be szokott számolni a Holtankoljak.hu a nagykereskedelmi árak közlése nyomán.

A Holtankoljak.hu hétfőn azt tette közzé, hogy bár valóban jelentősen csökkent a Brent olaj ára, szerdától sem a benzin, sem a dízel nagykereskedelmi és így benzinkúti ára nem változik. Azaz még néhány napig marad literenként 603 és 640 forint az átlagár (olcsóbb helyeken 590-595 között is láttunk hétvégén benzint és 625 forint körüli áron dízelt).

Hogy egyelőre miért nem indult el az áresés, és pláne nem miért nem 20 forintos literenkénti szinten? Azért, mert akkor sem ugrottak óriásit, amikor a Brent ára egy héttel korábban 77-ről 83 dollárra emelkedett.

A dízel átlagára január 31-ig 625 forint volt, most 640, vagyis 2,4 százalékos volt a drágulása, a benziné 2,2 százalékkal 590-ről 603-ra ment fel, miközben az olajár 7,7 százalékkal nőtt.

Vagyis ahogy az olajár emelkedését nem követte sokkszerű benzinkúti áremelés (635-ös benzin és 670-es dízel), úgy az árcsökkenés is sokkal kisebb lesz, mint a Brent olajáré.

De hogy lesz, arra számíthatunk az olajár csökkenése mellett az erősödő forint miatt is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: