2024. 02. 05., Hétfő, 10:48

Taylor Swift történelmet írt, díjat kapott Miley Cyrus, és Billie Eilish is az idei Grammy-n

Nőuralom volt a 66. Grammy-gálán, taroltak a csajok. 

Taylor Swift történelmet írt, negyedszer nyerte meg a legjobb albumnak járó díjat, amivel rekordott döntött, megelőzve olyan legendákat, mint Stevie Wonder és Frank Sinatra - írja az index.hu.

Helyi idő szerint 2024. február 4-én este tartották a zeneipar legnagyobb és legrangosabb gáláját, a 66. Grammy-díj-átadót Los Angeles-ben. 


A szokásostól kissé eltérő módon zajlott az idei show, ugyanis a Recording Academy a Big Four (Nagy Négy) kategóriákban tízről ismét nyolc jelöltre szűkítette a létszámot, a teljes jelölési lista azonban három új kategóriával bővült: a legjobb alternatív jazzalbum, a legjobb poptáncfelvétel és a legjobb afrikai zenei előadás kategóriákban is szobrot osztottak.

Ahogy az várható volt, a kevésbé népszerű kategóriák díjait már a gála előtt átadták, az élő műsor keretében a kiemeltebb, mainstream kategóriákat díjazták. 

Kiemelt kategóriák


Billie Eilish szóhoz sem jutott, szinte sokkos állapotban vette át az év legjobb daláért (What Was I Made For?) járó szobrocskát. Az énekesnő Dua Lipa, Jon Batiste, Lana Del Rey, Miley Cyrus, Olivia Rodrigo, SZA és Taylor Swift ellen versenyzett a kategóriában.


Miley Cyrust azért minden bizonnyal vigasztalta, hogy övé – és zenei stábjáé – lett az év felvétele. 

Az Év albuma díját Celine Dion adta át: a győztes Taylor Swift és a Midnights lett.

A legjobb új előadó Victoria Monét lett, aki többek között a TikTok-sztár Ice Spice és J. J. Abrams lánya, Gracie Abrams elől hozta el a díjat.

A Global Impact Award győztese Jay-Z lett: a rapper lányával, Blue Ivyval vette át a fekete szobrocskát. 

Énekesnők a színpadon


Billie Eilish (majdnem) történelmet írt: Lady Gaga mellett ő lett a második nő, aki második alkalommal hozta el a szobrot a legjobb dal – vizuális média kategóriában What Was I Made For című slágeréért, amely az év legjobb dala is lett. A Barbie-film záródalát az idei zenei és filmes gálákon sorra díjazták. Eilish az 1965-ös Poodle Parade Barbie babának öltözve adta elő a nótát.
A legjobb pop szólóelőadó és az év felvétele díját megkaparintó Miley Cyrus is színpadra állt: Flowers című slágerét először adta elő a televízióban. Mondhatnánk, hogy már ő sem a régi, produkciói kevésbé energikusak, mint korábban, ám a közönség láthatóan zabálta a műsort: Taylor Swift, John Legend és Lionel Richie is együtt tombolt Cyrusszal.

Csupa nagyágyú, Taylor Swift történelmet írt


A U2 adta át Taylor Swiftnek a legjobb vokális popalbum díját is Midnights című albumáért. Az énekesnő meglepetéssel is készült rajongóinak: bejelentette új albumát, a The Tortured Poets Department című lemezt, amely április 19-én érkezik. Az albumról az Instagram-oldalára is posztolt, a bejegyzés öt perc alatt több mint 2,5 millió lájkot kapott.
Taylor Swift rekordot állított fel, és olyan nagyságokkal került egy rangsorba, mint Stevie Wonder, Paul Simon, vagy Frank Sinatra - hiszen negyedszer nyerte meg az év legjobb albumának járó Grammy-t.
Nincs Grammy Stevie Wonder nélkül. A legendás előadó a 2023 júliusában meghalt, sokszoros Grammy-díjas jazzénekes, Tony Bennett – valamint a tavaly, illetve idén elhunyt énekesek és zenei szakemberek – előtt tisztelgett. 

A főbb kategóriák győztesei


Az év albuma: Taylor Swift – Midnights

Az év felvétele: Miley Cyrus – Flowers

Az év dala: Billie Eilish – What Was I Made For?

Legjobb dal – vizuális média kategória: Billie Eilish – What Was I Made For?

Legjobb új előadó: Victoria Monét

Legjobb videóklip: The Beatles – I'm Only Sleeping 

Legjobb zenei film: Moonage Daydream 

Legjobb popelőadó – duó/csapat: SZA, Phoebe Bridgers – Ghost in the Machine

Legjobb szóló popelőadó: Miley Cyrus – Flowers

Legjobb rockdal: boygenius – Not Strong Enough

Legjobb R&B dal: SZA – Snooze

A többi kategória győztesét ide kattintva tekintheti meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: