2024. 02. 05., Hétfő, 09:44

Somogyban sorra jelentenek csődöt az éttermek, cukrászdák, országosan itt húzták le a rolót a legtöbben

Az elmúlt most már lassan négy év történéseinek igazán nagy vesztesei a vendéglátóhelyek voltak. A járvány miatt ideiglenesen be kellett zárniuk, az energiaválság miatt többszörösére nőtt a fenntartási költségük, a vásárlóerő folyamatosan csökken az infláció miatt, alkalmazottakból pedig óriási a hiány. Nem csoda, hogy 2019 és 2023 között összesen több mint 5400 egység tűnt el. - írja a pénzcentrum.hu. Somogyban különösen aggasztó a helyzet, itt zárt be a legtöbb vendéglátó egység.

Nem kicsit rángatta meg a vendéglátóipart az elmúlt 4 év: 2020 február elején még semmi nem látszott abból a katasztrófacunamiból, ami rájuk zúdult azután.

Kezdődött a koronavírus-járvány miatti közel 2 éves kötelező bezárásokkal, folytatódott az energiaválsággal, majd jött a rég nem látott mértékű infláció kettős negatív hatása: egyrészt az embereknek nem maradt pénze étterembe, cukrászdába menni, másrészt az amúgy is kevés meglévő alkalmazottnak többet kellett fizetni azért, hogy megmaradjanak

Ilyen körülmények között nem azon kell csodálkozni, hogy ennyi vendéglátóegység bezárt, hanem hogy ilyen sokan talpon tudtak maradni.

Az infografikán is jól látszik a meredek esés: főleg 2020 és 2021 között – a koronavírusválság hatására.A KSH szerint a kereskedelmi vendéglátásban magasan az átlagos infláció felett nőttek az árak, amely nem csoda, hiszen a szolgáltatás nagyban függ az élelmiszerek árától, amely pedig sokáig rekorder volt itthon. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben.

A statisztikai hivatal megyénként is vizsgálja a bezárt egységek számának alakulását: 2022 és 2023 között.

Somogy vármegyében egy év leforgása alatt a vendéglátóhelyek 93,7 százaléka maradt meg, Vas vármegyében 94,3, Borsodban szintén ennyi – ők a sereghajtók

A legjobban Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Bács-Kiskun vármegyék teljesítettek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: