2024. 02. 01., Csütörtök, 14:18

Előbújtak az első leánykökörcsinek

A Bükki-sziklaperemek mentén, a napsütés hatására elkezdték szirmaikat bontogatni az első leánykökörcsinek – adta hírül a Sokszínű Vidék.

A január még véget sem ért, de ennek ellenére a föld mélyéből az elmúlt napokban egyre több vadvirágot csaltak elő a melengető napsugarak.

A Bükki-sziklaperemek mentén január második felében, elkezdtek előbújni az idei első leánykökörcsinek, sőt a bátrabbak a szirmaikat is kibontották. A leánykökörcsin a száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága.

Szerény szépség a sziklák ölelésében

A leánykökörcsin meglehetősen alacsony, mindössze 10-40 cm magas, selymesen gyapjas növény. A hat lepellevélből álló, halványlila kelyhe az ég felé néz. Porzói élénksárgák, melynek édes illata a téli álmukból ébredező, korán megjelenő rovarokat szinte mágnesként vonzza magához.

Természetvédelmi oltalom

A leánykökörcsint 1982-ben ún. “természetvédelmi szempontból jelentős növényfajjá” nyilvánították, amely azt jelenti, hogy leszedése tilos és büntetendő cselekmény.

Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj. Természetvédelmi értéke 10.000 ft.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: