2024. 01. 30., Kedd, 10:08

Somogyban nagyot ütött a Volán-sztrájk, „Csak együtt tudunk eredményt elérni” – üzenték a kaposvári buszsofőrök

Még a mínuszokban kilométereket gyalogló utasok is megértőek voltak, nem a sofőrökre, hanem a velük packázó hatalomra voltak dühösek - írta a Népszava.

 

A somogyi Volán-sofőrökre figyelt tegnap az ország, a sztrájk támogatottsága a tavaly decemberit is meghaladta, akkor 10 százalék felvette a munkát, ezúttal viszont a teljes állomány a munkabeszüntetésre voksolt, így a 250 megyebeli sofőr csak a kötelező járatokat vitte – számolt be a Népszava a Volán-sztrájk Somogy vármegyei helyzetéről.

A "véreim" Somogyban megtartották dobogós I. helyezésüket, de a többi vármegyék is, a decemberben megtartott munkabeszüntetésünk végeredményéhez képest, 20 %-nál magasabb sztrájkrészvételt értek el!
Óriási sikerélményt szereztünk egymásnak és a mostani összefogás megmutatta, hogy van értelme ezért a közösségért dolgozni!
Köszönöm Nektek, büszke vagyok rátok!

- írta Dobi István szakszervezeti elnök a SZAKSZ Facebook oldalán az alábbi képhez.

Somogy vármegyében hétfőn a 3500 járatból 890 nem indult el, közülük sok a reggeli csúcsidőben, ami jellemzően a nem főútvonal mellett fekvő kistelepüléseken okozott problémát.

A Népszava többeket megkérdezett, és úgy látta, hogy meglepően jó volt a fogadtatása a munkabeszüntetésnek, az utasok többsége nem a buszvezetőkre, hanem a buszosokkal packázó hatalomra haragudott, miközben többen kilométereket gyalogoltak a reggeli mínuszban. 

A kaposvári sztrájkoló buszsofőrökkel beszélgetett tegnap a Mérce riportere is, a sofőrök a szolidaritás megannyi megmutatkozásáról számoltak be a lapnal.

A Somogy megyében különösen erős, 2010-ben Kaposvárott alakult Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) tiltakozói megjegyezték, hogy Somogyban nincsen másik szakszervezet, így másik érdekképviselet „nem húzza szét a munkavállalókat”. 

A SZAKSZ szakszervezet titkára azt is elárulta, hogy az országszerte egyre jelentékenyebb érdekvédelmi tömörülés utolsó ülésén 133 újonnan csatlakozott szakszervezeti tagot – zömmel átlépőket, azaz más szakszervezetből érkezőket – fogadhattak.

„Érzik már a munkavállalók, hogy ki az, aki értük kiáll, és nem a munkáltatóval ért egyet mindenben”, jegyezte meg a szakszervezeti titkár.

Az autóbusz-vezetők a munkáltató bérajánlatáról is kifejtették a nézeteiket.

„A jelenlegi viszonyok nem teszik lehetővé egy hároméves bérmegállapodás elfogadását. Azt nem tudjuk, mi lesz két hónap múlva, nemhogy 3 év múlva”

- mondta a Mérce által megkérdezett egyik buszsofőr.

Amint a tiltakozó társai, úgy ő sem tartja elfogadhatónak Lázár János közlekedési miniszter javaslatát, miszerint a MÁV-Volán csoport minden dolgozója három év alatt kapjon 25 százalékos béremelést. A sztrájkolók azt is visszautasítják, hogy 70 ezer forintos havi alapbéremelést fogadjanak el a követelt 90 ezres béremelés helyett – főként, hogy ez a megegyezés azzal járna, hogy három évig nem sztrájkolhatnak. Ők azonnali 25 százalékos béremelést kívánnak.

„Ha ezt a megállapodást aláírnánk, egy az egyben ki lennénk szolgáltatva a munkáltató kénye-kedvének”,

- mondta az általunk megkérdezett buszsofőr.

A munkakörülmények kapcsán az egyik válaszadó buszvezető elmondta, hogy „akár hetente 55 órát” is kénytelen dolgozni. S ez csak az „elszámolt munkaidő”, a megnevezettnél is több időt tölthetnek hetente a munkahelyükön.

Az általunk meginterjúvolt másik dolgozó a – például németországi kollégáikhoz viszonyítva – kirívóan magas munkaidőt a sofőrhiányra vezette vissza.

A kétnapos sztrájk ideje alatt a somogyi buszsofőrök a szolidaritás több megnyilvánulását is tapasztalták. A szakszervezet támogató leveleket kapott, az utasok pedig megértően viselkednek a sofőrökkel. Kaposvárott egy ismeretlen férfi üdítőket hozott a tiltakozóknak, mások pedig szóban biztosították a sztrájkolókat arról, hogy egyeznek a törekvésükkel.

A somogyi sofőrök üzenik a más megyében dolgozó társaiknak, hogy „csak együtt tudunk eredményt elérni”.

A Telex úgy értesült, hogy a buszos szakszervezet szerint a Volán kozmetikázta a sztrájk adatait, a közöltnél sokkal többen vettek részt a sztrájkban.

A mai nap Lázár János miniszter újabb bérajánlatot tett közzé Facebook oldalán, mint írta, rajta nem fog múlni, hogy a munkavállalók már januárban az emelt bérüket kapják.

"Csak jók voltunk, ha talált még egy kis aprót! Ettől még az ajánlat szánalmas!"

- írta az egyik Volános a SZAKSZ Facebook oldalán a megosztáshoz.

Kiemelt kép: Fotó: Mérce / Bogatin Bence

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: