2024. 01. 30., Kedd, 12:12

Elon Musk biotech cége beültette az első mikrochipet egy ember agyába

Elon Musk hétfőn jelentette be, hogy a Neuralink nevű cége először ültetett be sikeresen egy vezeték nélküli agyi chipet egy emberbe - írja a Telex. „Az első eredmények ígéretes neurontüskéket vagy idegimpulzusokat mutattak, a páciens pedig jól gyógyul” - mondta.

 

A Neuralink szerint a kezdeti cél az, hogy a bénult emberek képesek legyenek a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet kizárólag a gondolataik segítségével irányítani.

Musk reményei szerint a „Telepátia” nevű termék lehetővé teszi majd, hogy a Stephen Hawkingéhoz hasonló, bénulást okozó betegséggel élő emberek gyorsabban kommunikáljanak.

Elon Musk cége tavaly kapott engedélyt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA), hogy elvégezze az első kísérletet az implantátum embereken való tesztelésére - ez meghatározó jelentőségű mérföldkő volt nem csak a Nauralink technológia fejlesztésben, de a human-bionikai kutatásokban is. Szeptemberben a Neuralink azt közölte, hogy megkapták az engedélyt az embereken végzett kísérlethez szükséges toborzásra.

A Neuralink már sikeresen beültetett mesterséges intelligenciával ellátott mikrochipeket egy Pager nevű makákómajom és egy Gertrúd nevű malac agyába is. Pager az implantátummal képes volt az agyával irányítani a Pong nevű videójátékot is, de ahogy korábban írtuk, az erről kiadott videó ellenére azért ezzel kapcsolatban merültek fel kérdések.

Az FDA korábban problémaként hozta fel csipek lítiumaksiját, a csipekben lévő kábelek potenciális agyba jutását és azt is, hogy ki lehet-e majd szedni az implantátumot úgy, hogy közben az agy nem károsodik. A Neuralink ellen ráadásul egy rakás vizsgálat is indult már állatkínzás gyanúja miatt, és az is felmerült, hogy a megfelelő óvintézkedések nélkül szállíthattak majmok agyából kiszedett, patogéneket tartalmazó csipeket.

Elon Musk korábban azt nyilatkozta, hogy az agyba ültethető implantátumokkal egy sor népbetegséget lehetne megoldani az elhízástól a depresszióig, meg lehetne gyógyítani a skizofréniát és az autizmust, és persze a telepátiát is reálisnak tartja. 
Musk azt is mondta, hogy annyira bízik a technológiában, hogy a saját gyerekei agyába is hajlandó lenne ilyen csipet ültetni.

Ti ületetnétek chipet az agyatokba Elon Muskkal?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: