2023. 12. 11., Hétfő, 08:00

Egy mesterséges intelligencia a gépelés hangjából kitalálja a jelszavakat

via

Elég ijesztően hangzik.

Azt már tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia nem csak arról szól, hogy hülye kérdéseket teszünk fel a ChatGPT-nek, azonban ami most történt az már elég félelmetes. Brit kutatók ugyanis arra képeztek ki egy mesterséges intelligenciát, hogy a billentyűzetleütések hangja alapján felismerje a karaktereket.

A PCWorld arról ír, hogy a kutatók összekapcsolták minden gomb hangját a hozzá tartozó betűvel a képzés során, egy laptop közelében elhelyezett okostelefon szolgált egyébként mikrofonként. Ezután beírtak egy jelszót a laptopba, és az AI kiszámolta, melyik szót hallotta a hang alapján. Ami igazán meghökkentő, hogy

95 százalékos pontossággal ismerte fel a jelszót.

A portál részletesen beszámolt róla, hogy azért, hogy a támadás valósághű legyen, a kutatók azt tesztelték, hogy ezt a módszert lehet-e használni jelszavak kémkedésére egy videóbeszélgetés során Zoomon vagy Skypeon keresztül. És valóban, az AI még mindig majdnem 92 százalékos pontosságot ért el Skype esetében, és 93 százalékos pontosságot Zoom esetében.

A kutatók ezután átalakították a hangfelvételeket hullámformák és spektrogramok formájában képeké, majd ezeket használták fel egy kép alapú AI képzéséhez. Védelmi intézkedésként a kutatók javasolják, hogy a felhasználók használják a tízujjas rendszert gépeléskor. Ebben az esetben az egyes billentyűk felismerési aránya jelentősen csökkent. A jelszavakban a nagy- és kisbetűk, valamint a speciális karakterek használata is megnehezíti a jelszavak rekonstruálását az ilyen AI-kkal szemben. Azonban a legjobb védelmet egy jelszókezelő nyújtja.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: