2023. 11. 15., Szerda, 11:28

Betiltják a TikTokot Nepálban, mert rombolja a társadalmi harmóniát

A nepáli távközlési miniszter, Reka Sarma a hétfői kabinetülést követően újságíróknak elmondta, a határozat végrehajtását a tárca, valamint a nepáli távközlési hatóság felügyeli.

Bár a miniszter nem közölte, pontosan meddig kell végrehajtani a döntést, kiemelte: technikailag akár egyetlen nap alatt megvalósítható a tiltás.

A nepáli távközlési miniszter a döntést azzal indokolta, hogy a kínai fejlesztésű applikáció rossz hatással van a társadalmi békére, megbontja a családok egységét és károsan hat a társadalmi kapcsolatokra. 

Nepálban a helyi média jelentései szerint az elmúlt négy évben több mint 1600, TikTokkal kapcsolatos kiberbűnözési esetet regisztráltak - írja a BBC. A TikTok működését korlátozó vagy azt ajánló nyugati kormányok eddig azzal az indokkal emeltek szót a közösségi platform ellen, hogy az szerintük akár nemzetbiztonsági szinten is veszélyes kínai kémfelület. Ezzel szemben a nepáli kormány a társadalmi harmóniát romboló hatása miatt tiltja be a TikTokot. Több helyen - köztük Franciaországban és Hollandiában - megtiltották használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein.

Az Egyesült Királyság a parlamenti hálózatáról tiltotta ki a platformot. Az Egyesült Államokban Montana az első állam, amelyik Nepállal megegyező, tiltó intézkedést hozott.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: