2023. 11. 03., Péntek, 11:20

Szemeket az égre! Különösen fényesen ragyog a Jupiter péntektől

via

Különösen fényesen ragyog majd a Jupiter az éjszakai égbolton péntektől, az óriásbolygó ugyanis ekkor kerül oppozícióba, azaz a Földdel való szembenállásba.

Este a keleti égbolton mindenki megcsodálhatja az igéző fényességű, tündöklő csillagszerű égitestet, ami éjfél előtti delelésekor már egészen magasan ragyog majd az égen

 Ez a jelenség most azért is különleges, mert a bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz. 


A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzete, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak neveznek. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Föld a Nap és a bolygó közé szorul. Ilyenkor van a bolygó a legközelebb a Földhöz, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek.

A Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023. január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat nevezik nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz, és oppozíciója során a Földhöz is. A tavaly szeptemberi oppozíció alatt egy hajszálnyi mértékben nagyobb volt a bolygó mérete: akkor 49,9 ívmásodperc átmérőjű volt, most 49,5 ívmásodperces lesz.


    Szabad szemmel is látványos lesz, azonban igazán távcsőben tárja fel szépségeit. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: