2023. 08. 22., Kedd, 10:57

Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben

via

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő 14 órától csütörtök éjfélig az országos tisztifőorvos.

Mint írták, az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is - figyelmeztettek a közleményben, hozzátéve: 11-17 óra között tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát.

Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet.

Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom. A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak és magas faktorszámú napvédőkrémet használjanak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején napos, túlnyomóan derült idő várható, 31-36 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 18-22 fok közé hűl. Szerdán északkeleten, keleten időszakosan erősen felhős lesz az ég, és nagyobb eséllyel arrafelé fordulhat elő zápor, zivatar.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: