2023. 08. 11., Péntek, 08:15

20 éves lett a világ legidősebb, egyben magyar fekete gólyája

via

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát (Ciconia nigra) sikerült távcső elé kerítenie augusztus 04-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének - osztotta meg honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly, Szajol, Tisza-part. A fekete gólya türelmesen megvárta, míg a megfelelő távolságból a gyűrűjének karaktereit leolvassák: 5082!

Ünnepelhetünk! Az idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya! Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány!

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: