2023. 07. 04., Kedd, 11:01

Évtizedes visszalépés az oktatási rendszerben - 2024-től drasztikusan megváltozik az érettségi

via

Utoljára vizsgáztak a már „megszokott” módon a diákok a 2023-as tavaszi érettségi szezonban. Bár az idei őszi érettségik még ehhez hasonlóan zajlanak majd, a Nemzeti Alaptanterv 2020-as átalakításának köszönhetően az új érettségi szele már idén is megcsapta a diákokat, 2024-től pedig a felvételivel együtt teljesen átalakul az érettségi - számolt be az Eduline.

Magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, de változnak a természettudományos tárgyak vizsgái is, ráadásul a következő tanévben teljesen új tárgyakból is vizsgázhatnak majd a végzősök. A legdrasztikusabb változás valószínűleg a magyarérettségit érinti, amiről 2022-ben Arató László, a Magyartanárok Egyesületének akkori elnöke úgy nyilatkozott:

 Egy mozdulattal lesöpörték mindazt, amit az irodalomtanítás módszertanában az elmúlt harminc, sőt, ötven évben történt.

A hangsúly a lexikális tudáson lesz, szövegértési feladatsor nyelvtani feladatokkal fog kiegészülni,  a gyakorlati szövegalkotást és az érvelést felváltja egy irodalmi-műveltségi teszt. Ezen felül extra költőkkel is bővül a sor, de talán a legdurvább változás, hogy 2024-től a hibák pontvesztéssel járnak majd.

A változások többek között a helyesírási pontozását is érintik, eddig ugyanis extra pontokat kaptak a vizsgázók a jó helyesírásért, 2024-től azonban egy-egy hiba pontvesztéssel jár majd.

Ami a törit illeti, 142 extra lexikai elemmel bővül, a forráselemzés és a gondolkodtató feladatok megoldása pedig háttérbe szorul. 2024-től változik a természettudományos tárgyak érettségi vizsgája is:

Az eddigi vizsgafeladatok helyett egy saját kutatás, projektmunka alapján fognak értékelni. Ennek témáját a diákok már a tanév közben kiválaszthatják, a kidolgozásuk. A változás elsősorban a biológiát, a földrajzot, a kémiát és a fizikát érinti, de változni fog az informatika - vagyis már digitális kultúra - érettségi is,

Új tantárgyakkal is bővül a sor, olyanokkal, amik eddig nem léteztek, mint például a fenntarthatóság - ebből szintén diplomamunka szerűen lesz majd az érettségi.

Mit szóltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: