2023. 06. 28., Szerda, 12:21

Július 6-án rajtol az 55. Kékszalag

via

Idén július 6-án rajtol Balatonfüredről az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny, amelyre mintegy 600 hajót várnak a szervezők.

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezte verseny július 6-án, csütörtökön, 9 órakor rajtol el Balatonfüredről, a móló előtti vízfelületről. A limitidő 48 óra, vagyis július 8-án, szombaton reggel 9 óráig kell teljesíteni a Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüred közötti, légvonalban több mint 150 kilométeres távolságot.

Európa leghosszabb tókerülő versenyén ezúttal is több külföldi egység indul, a leggyorsabb hajók, a végső győzelemre legesélyesebb katamaránok szép számmal állnak majd rajthoz. Jellemző, hogy a Kékszalag díjra pályázó hajókat évről évre fejlesztik, egyre korszerűbbek, egyre könnyebbek és persze egyre gyorsabbak is.

Józsa Márton, a tavaly 7 óra 13 perc és 21 másodperces új csúccsal győztes Fifty-Fifty nevű katamarán kormányosa hangsúlyozta, hogy 2021-ben nagy lépésre szánták el magukat, ami két év alatt a hajó teljes kicserélését jelentette. A fő szempont a súlycsökkentés volt, ez már az elmúlt évben jelentős gyorsulást eredményezett. Idén pedig új árbócokkal és az eredetihez képest mínusz 500 kilogrammal indulnak, ami gyenge szélben is javíthatja a teljesítményt.
    

Vajon lesz új rekord?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: