2023. 05. 10., Szerda, 13:11

25 év után ismét engedélyezi az állatkísérleteket a brit kormány

via

Pedig az Egyesült Királyság volt az első ország, amely 1998-ban megtiltotta a kozmetikumok és kozmetikai összetevők állatkísérletekben való felhasználását.

Az Egyesült Királyság kormánya 25 év után  ismét engedélyezi az állatkísérletek használatát kozmetikai termékek esetében. A sminkmárkák és állatvédő csoportok széles körű elítélése ellenére a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján a kormány jogszerűen járt el, és az EU-n belüli hasonló változáshoz igazodik.

A Cruelty Free International által írt levélben több mint 80 sminkmárka elítéli az Egyesült Királyság vezetését, amiért elszalasztotta a lehetőséget a szükségtelen, pusztán kozmetikai célú állatkísérletek megakadályozására.  

Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely 1998-ban megtiltotta a kozmetikumok és kozmetikai összetevők állatkísérletekben való felhasználását, előkészítve az utat az EU hasonló jogszabályai előtt; 2004-ben a kész sminkekre, 2009-ben pedig az összetevőkre vonatkozóan. 

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) azonban ezt követően 2020-ban a vegyi anyagok regisztrálására, értékelésére, engedélyezésére és korlátozására (REACH) vonatkozó szabályokat vezetett be a sminkek összetevőire vonatkozóan, amelyek arra kényszerítik a vállalatokat, hogy több százezer állaton teszteljék azokat. Most az Egyesült Királyság kormánya is követni látszik a döntésüket.

Szomorú, hogy még mindig itt tartunk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: