2023. 05. 03., Szerda, 09:13

Nem ért véget az éberkómás somogyi nő kálváriája - Hárommilliós perköltséget kell kifizetniük

Nem ítélték meg a kórház ellen indított 100 milliós kártérítést az asszonynak másodfokon, így most az ő nyakába varrják a 3 milliós perköltséget is.

Varga Katalin tragikus történetéről már több ízben írtunk, legutoljára annak kapcsán, hogy a magatehetetlen anyukára végrehajtót küldött exe, aki 600 ezer forintot akar behajtani rajta:

Végrehajtóval követel 600 ezret volt férje az éberkómában fekvő Katalin édesanyjától

Végrehajtóval követel 600 ezret volt férje az éberkómában fekvő Katalin édesanyjától

Már többször írtunk annak a somogyi anyukának a kálváriájáról, aki kilenc év után magához tért a kómából, melyet a kórházban szerzett agyfertőzése okozott. Most újabb megdöbbentő fordulathoz érkezett ő és édesanyja története: a magatehetetlen anyukára végrehajtót küldött exe, aki 600

Nem elég, hogy Kistaj Éva már kilenc éve ápolja fáradhatatlanul, a nap huszonnégy órájában a magatehetetlenül, éberkómában vegetáló lányát, a bíróság a minap ismét lesöpörte a követelésüket. A Pécsi Ítélőtáblán a másodfokú eljárásban sem látták megalapozottnak, hogy a kórház hibájából került ilyen szörnyű állapotba a kétgyermekes édesanya. Így pedig nemhogy a 100 milliós kártérítést nem kapja meg a szerencsétlen család, de még nekik kell kicsengetni összesen csaknem hárommillió forintot perköltség gyanánt.

Kilenc év után tért magához a kómából a somogyi anyuka, melyet a kórházban szerzett agyfertőzése okozott

Kilenc év után tért magához a kómából a somogyi anyuka, melyet a kórházban szerzett agyfertőzése okozott

Megrázó történetet közöltünk tavaly egy akkor nyolc éve magatehetetlenül fekvő, ápolás alatt álló édesanyáról, akit gyerektartás megfizetésére kötelezett a bíróság. Most, kilenc év éberkómában töltött vegetálás után jobbra fordult az állapota: Varga Katalin a közelmúltban kijött a kómából.

Az ítélet szerint még nekünk kellene kifizetni a perköltséget, de hiszek abban, hogy végül nem fogjuk elbukni, megyünk tovább, s harcolunk az igazunkért, amíg bírunk. Felháborító, vicc, hogy ide jutottunk. Rengeteg iratunk van, ami véleményem szerint az igazunkat bizonyítja – mondta a Blikknek a szerencsétlenül járt nő édesanyja.

– Az ítélethirdetésre végül el sem mentem, már napokkal előtte szörnyű pánikrohamok gyötörtek, s azóta sem tudok megnyugodni. Elsősorban nem is a pénzért csináltam, de amikor Katika kómába esett, az orvosa hozzám vágta, hogy minek költök ennyi pénzt utazásra, gyűjtsek inkább a temetésre... Én akkor döntöttem el, hogy polgári pert indítok. Ráadásul az édesapám is ugyanott halt meg. Prosztata-megnagyobbodása volt, három napig vízhajtó injekciót kapott, majd megfulladt – mesélte a Blikk-nek elkeseredetten az asszony.

A másodfokú eljárásra a Pécsi Ítélőtáblán került sor, ahol két ülés után hozták meg az ítéletet. A család jogi képviselője szerint felháborító döntés született, amit nem hagynak annyiban.

– A végső döntés előtt kaptam meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy a 2014-es évben az érintett kaposvári kórházban összesen 66 alkalommal jelentettek be kórházi fertőzést, de hiába kértem a bíróságot, hogy nyissák meg újra a tárgyalást, s ezeket vizsgálják ki, lesöpörték az indítványomat – magyarázta dr. Litresits András.

– Az igazságügyi orvosszakértő és az infektológus szakértő szerint minden a legnagyobb rendben történt, arra mégsem tudtak kielégítő választ adni, hogy miért csak a gennyes baktérium kimutatása után nyolc nappal kezdték a beteget kezelni – tette hozzá az ügyvéd.

Az elsőfokú eljárásban a bíróság az I. rendű alperes, azaz a kórház részére 1.575.000 forint, míg a beavatkozó, vagyis az intézmény biztosítójának részére 500.000 forint elsőfokú perköltséget állapított meg. A másodfokú bíróság az I. rendű felperest, a sérült nőt 381.600 forint, a II. rendű felperest, az édesanyját 375.100 forint, míg a III. rendű felperest, a testvérét 30.800 forint – a másodfokú eljárásban felmerült – perköltség megfizetésére kötelezte.

A családnak így mindennel együtt 2.862.500 forintot kellene megfizetnie.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: