2023. 04. 12., Szerda, 19:10

Hol máshol? Borsodban kilőtték a Svájcból hazánkig vándorló szürke farkast

via

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, egy szürke farkas Svájcból indulva Kelet-Nógrádig már 1927 kilométert tett meg. Magyarországra viszont kár volt jönnie.

Rekordokat döntött hosszú útja során, gond nélkül átkelt több folyón és autópályán, keresztezett vasútvonalakat, vándorlása legmagasabb pontján pedig közel 3500 méteres tengerszint feletti magasságban is bandukolt. 

2022 júniusa és 2023 márciusa között 2000 kilométert tett meg egészen Magyarországig.

Jóllehet a szürke farkas hazánkban fokozottan védett faj - természetvédelmi értéke 250 ezer forint, elejtése, elpusztítása pedig bűncselekmény - ennek ellenére valami féleszű kilőtte az állatot. A Boon.hu információi szerint a borsodi Hidasnémeti környékén egy vadász kilőtte a Svájcból érkezett farkast. Dühítő, hogy ráadásul egy olyan személy teríthette le ezt a csodás állatot, aki elméletileg vadászként tisztába van annak értékével és helyzetével.

A farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, ezért nem vadászhatók. A farkasokat a XX. század közepére szinte teljesen kiirtották Magyarországon.

Innen is gratulálunk a hatalmas teljesítményhez, várjuk a delikvens felelősségre vonását!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: