2023. 03. 17., Péntek, 09:16

Egy olyan kutyafajta váltotta a labradort a népszerűségi trónon, amelyet sokak szerint még tenyészteni sem lenne szabad

31 év után váltotta a labradort a trónon.

16806

Már nem a labrador retriever, hanem a francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban.

Harmincegy éven át volt a labrador retriever az amerikaiak legkedveltebb kutyája, a francia bulldog, vagyis a Frenchie, ahogyan az 1884-ben alapított Amerikai Kennel Club nevezi, először nyerte el a rangos címet.

 

Labrador retrieverekA friss, 2022-es lista második helyén a labrador retriever, a harmadikon a golden retriever végzett.

A francia bulldognak, amely 2012-ben még a 14. helyen állt,

az évek során meredeken nőtt a népszerűsége, és jó okkal: a Frenchie-k játékosak, több feladatra is alkalmasak, hűségesek és társaságkedvelők

– mondta Gina DiNardo, az egyesült államokbeli fajtiszta kutyák védelmére alakult szervezet vezetője.

 

Francia bulldog

Tíz év alatt a bejegyezett francia bulldogok száma ezer százalékkal nőtt.

A francia bulldog az amerikai sztárok kedvence, azonban a bűnözőké is, akik sok ezer dollárért adják tovább a kistermetű fajta egyedeit a feketepiacon. New Yorktól Los Angelesig, Miamitól Chicagóig nő az ellopott francia bulldogok száma. Lady Gaga amerikai énekesnő két bulldogja, Koji és Gustav elrablása feltehetően tovább növelte a fajta népszerűségét. Egy húszéves férfit, aki erőszakkal vette el a sztár alkalmazottjától a két kutyát, decemberben Los Angelesben 21 év börtönre ítéltek.

 

Népszerűség kontra betegség

A hatalmas népszerűség mellett ezek a kutyák a születésüktől fogva számtalan egészségi problémával küzdenek.

A nehéz légzés csak egy a bajok közül: sokszor szaporodni sem tudnak maguktól, és már egy kisebb trauma esetében is előfordulhat, hogy kiesik a szemgolyó a koponyájukból

Tavaly februárban az oslói bíróság betiltotta az angol bulldog és a Cavalier King Charles spániel fajták tenyésztését Norvégiában. Hasonló tilalmat sürgetnek állatorvosok és állatvédők az Egyesült Királyságban a francia bulldogok és a mopszok esetében.

Az ok, hogy ezek az úgynevezett lapos orrú kutyák anatómiai tulajdonságaik miatt már a születésüktől fogva súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, melyek az állatjóléti kérdéseken túl jelentős anyagi kiadást jelenthetnek a tulajdonosoknak. A kinézetükkel összefüggő egészségügyi problémáik miatt mára jelentősen csökkent a bulldog típusú kutyák várható élettartama.

Tényleg elég nagy a baj, rossz egészségi állapotban vannak ezek a kutyák, és ez csak súlyosbodik. Paradox helyzet alakult ki: a laposfejű fajták – mint a bulldog és a mopsz – népszerűsége egyre inkább nő, az állapotuk pedig egyre rosszabb. Ezt el is nevezték bulldog-paradoxonnak

– mondta Bognár Zsófia okleveles biológus

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: