A felvételi küszöbén - Hallgatói történetek a MATE Kaposvári Campusáról!

2023. 02. 13., Hétfő, 09:00

A felvételi küszöbén - Hallgatói történetek a MATE Kaposvári Campusáról!

Február 15-ig lehet jelentkezni idén felsőoktatási képzésekre, így annak, aki továbbtanulásra adná a fejét csupán néhány napja maradt dönteni. Városunk is rendelkezik egyetemmel a MATE Kaposvári Campusa révén, így arra gondoltunk, megkérdezünk néhány hallgatót a kaposvári élményeikről, hogy miért pont ezt választották és mégis, mivel gazdagodtak városunkban az évek során!

Persze ahhoz, hogy az MATE Kaposvári Campusának hallgatói életébe hallgatói oldalról is beleláthassunk, megkerestünk két tanulót, akik különböző szakon végzik jelenleg is tanulmányaikat. Tárnoky Kata immár végzős tanító szakos hallgató, valamint Bán Balázs másodéves gépészmérnök Kaposváron, akiket kicsit faggattunk az elmúlt éveikről, hogy miként kerültek városunkba, és milyen az élet az egyetmen!

Balázs ha jól tudom te eredetileg is kaposvári vagy, ez volt a fő ok, ezért döntöttél a MATE mellett?

Balázs: - Azért nem teljesen. A középiskolai tanulmányaimat  még a Gépészben végeztem, mondhatni itt kerültek le a szakmai, tehát gépészeti alapok is. Úgy gondoltam, az érettségit követően ezt a vonalat szeretném továbbvinni, ez érdekelt, ezért ráhúztam még egy évet a technikumi képzéssel, így végül gépgyártás technológiai technikus lettem. Mondanom sem kell, így, hogy jobban elmélyültem a szakmában és gépközelbe kezdtem gondoltam miért ne vihetném ezt még tovább? Ekkor 2021-et írtunk, amikor első alkalommal hirdették meg a MATE-n itt Kaposváron a gépészmérnök képzést. Nem is lehetett volna jobb, maradhattam itthon, ahol mindenem megvan ráadásul a szakmát is megszerettem így hát jelentkeztem. Felvettek.

Abban az évben hirdették ezt a szakot először, ez nem jelentett plusz nehézséget számotokra?

Balázs: - Igen, az én évfolyamom volt az első és sokan kérdezték is, hogy mennyi kedvezményt kapunk, mennyire komoly a dolog, hiszen kezdeti fázisban lehet az oktatás. Hát közel sincs így, minden flottul megy, és rendkívül komoly oktatás zajlik, példának okáért felhozhatnám, hogy épp ma volt egy vizsgám, ami nem is sikerült, úgyhogy próbálkozhatok újra.

Szóval nincs velünk kivételezés azért, mert mi vagyunk az elsők ezen a szakon, elég komoly képzés zajlik, én erősnek tartom ami simán megállja a helyét a többihez képest is!

Kata te viszont mikor idekerültél új voltál a városban hiszen nem kaposvári vagy eredetileg. Hogy jött neked a MATE, miért választottad?

Kata: - Szinte a szomszédból jövök, Baranya megyéből származom és  kicsit a sors keze is benne volt, hogy idekerültem. Anyukám egyik kolléganője járt ide és tőle csak jót hallottunk a városról és az egyetemről is, így mikor végzősként láttam, hogy nyílt nap lesz itt eljöttünk együtt. Rögtön megtetszett a környezet, a természet amely körülöleli a campust!

Ez a sok zöld, a fák, a bokrok az egész szinte olyan, mintha egy kis erdő közepén volna.

- Aztán a nyílt napon hallott lehetőségek is tetszettek, maga a tanári pálya is érdekelt, úgyhogy minden klappolt. Ugyan mondhatni “buliból” jöttünk, de rögtön megfogott az egész, feldobva éreztem magam, de tudod mire emlékszem még? Nevetni fogsz, de a kávéautomaták is nagyon menők voltak, az volt a hab a tortán!

Mindig a pedagógus pálya érdekelt, ez volt a cél?

Kata: - Ezt így nem jelenteném ki, a középiskolai tanáraim és a szüleim mindig azt mondták, hogy nekem bizony majd emberekkel kell foglalkoznom, de maga a tanári pálya nem volt konkretizálva. Az, hogy pedagógus legyek már itt, Kaposváron alakult ki. Ehhez pedig kellett ez a közeg, kellett egy hely, ahol ki tudom magam próbálni. Itt a gyakorlatok során kezdtem el azt igazán érezni, hogy igen, ez a nekem való hivatás, és szerencsére tudtam is teljesíteni mind tanulmányaim mind pedig a gyakorlat során.

A kezdeti időkből, első félévből mi maradt meg leginkább? Hogy telt számotokra, milyen nehéz volt felvenni a ritmust, beilleszkedni? 

Balázs: - Én ugye Kaposváriként nagyjából ismertem a helyet, bár egyetemi éveim előtt nem nagyon voltam itt kint a campuson. A gólyatábor viszont tökéletes volt arra, hogy felfedezzünk mindent, megismerjük a helyszínt, társakat, megtudjuk kihez fordulatunk különböző kérdésekkel és hol érdeklődhetünk további lehetőségek iránt, így gyorsan ment a beilleszkedés. Az első ami azonnal megfogott a közösség.

Ezt most tudom, hogy nagyon sablonosnak hangozhat de én tényleg így gondolom, az első perctől fogva mindenki nagyon segítőkész volt, a tanulmányi osztályvezetők közvetlenek, nyitottak voltak és mivel ez ugye egy kisebb campus, sokkal közvetlenebb a kapcsolat. Ez nagyon jó pont volt és jelentősen megkönnyítette a hétköznapjainkat!

Kata: - Talán azt mondanám a kezdeti időszakra egy szóval hogy tartalmas volt. Rengeteg kurzus, én meg újonc fejjel persze mindre beültem… De bulis volt itt lenni, élveztem ahogy kialakulnak az új kapcsolatok, baráti körök akár az órákon, szakon, évfolyamon vagy a koliban, tényleg remek a társaság. A covid kicsit belerondított ebbe egy ideig, de azon is már túl vagyunk. Itt tényleg mindenbe bele lehet kóstolni, nagyon jó a környezet - és most nem a természetre gondolok, azon felül is! -, mindenki kedves, közvetlen és nagyon erős baráti köreim alakultak ki ennek hála!

Immár több félévet is lehúztatok a MATE-n, mivel gazdagodtatok a tanulmányaitok során?

Balázs: - Rengeteg gyakorlattal és szerencsére támogatással. Én a gyakorlati képzést már a második félévtől elkezdtem 2022 tavaszán, a Kaposvár Számít Rád ösztöndíj-programjában. Ez a program arról szól, hogy ahány évet eltöltök az itteni egyetemen, annyi évet kell majd eltöltenem a választott cégnél. Nekem a Szabó Fogaskerékgyárra esett a választásom, amiért kapunk is ösztöndíjat a várostól, valamint a duális képzésnek köszönhetően még a cégtől is. Ha jól tudom, még hatan kezdtük a programot, mind más és más kaposvári cégnél ráadásul ahhoz, hogy a munkát és a gyakorlatot össze lehessen hangolni rendkívül sok segítséget kaptunk!

Rendkívül rugalmas volt mindenki, jól kezelték a felmerülő esetleges problémákat, a külön időpontokra tett konzultációkat, így a munka és a tanulmányok is megkapták a kellő figyelmet. Nagyon jól működik!

Munkatapasztalatot már a középiskolai gyakorlataim során is szereztem, de akkor még csak a felszínt kapargattuk. A duális képzés terén már ott tartunk, hogy gépek mellett dolgozhatunk egymagunk, felelősségteljesen végezve a munkát mint a való életben. Ezáltal fejlődhetek, eljuthatok olyan szintre, hogy a képességeimet látva már megbízzanak bennem a cégnél, és nyugodt szívvel állítsanak oda egy teljesen új géphez is, amelyeken az összeszerelésétől, a beállításától és a szoftverek telepítésétől kezdve már tényleg én csinálhatok mindent.

Kata: - Én is a gyakorlati képzést és az ösztöndíjakat emelném ki. Ugye volt egy olyan lehetőség anno, hogy elmehetünk pedagógus asszisztensnek heti két napot az egyetem mellett. Ezzel természetesen éltem is, így a Gyakorlóba kerültem, ott voltam a suliban és segítettem a tanároknak, amiért még félállású fizetést is kaptam. Ez, kiegészítve a Tanítsunk Magyarországért ösztöndíjjal, azért a tanulmányok mellett elég jól kereshettem, ráadásul rengeteg tapasztalatot szerezhettem első kézből. 

Nagyon sokat segítettek a pozitív visszajelzések, amelyeket a gyerekektől, tanároktól kaptam, és az olyan mondatok, miszerint még több hozzám hasonló pedagógus kellene a pályára hatalmas elismerés úgy, hogy én még hivatalosan nem is vagyok az! Ezt pedig az egyetemnek, tanáraimnak és a szüleimnek köszönhetem!

Mindezeket hallgatva úgy tűnik bizakodva várjátok mit hoz a jövő, mi lesz az egyetem után.

Balázs: - Még ugyan nagyjából az elején vagyok, de már most tisztán látom, mennyire egymásra épülnek a tanulmányaink és a munka. Előfordul, hogy épp az előző heti órákon vettünk egy anyagot komolyabban, megismertük az összetételét, megmunkálási lehetőségeit, mivel célszerű dolgozni vele, majd mikor a következő héten a munkahelyen a kezünk közé kerül, gyakorlatban is tudjuk alkalmazni a nemrég elsajátított tudást. Ugyanez a gépeknél, amit az órán megtanulunk, azt itt benn élőben is alkalmazni tudjuk például a gépek vezérlése során. Így nagyon gyorsan elrepült az elmúlt másfél év, izgatottan várom mit tartogatnak a következők!

Kata: - Én ugye jelenleg összefüggő gyakorlaton vagyok hiszen ez az utolsó félév. Kötelező gyakorlatból áll, két hónap az iskolában, amikor csak az iskolában vagyunk, ahol órákat kell tartanunk más és más osztályoknál kéthetente.  Tényleg immár szinte minden oktatóval tegezőviszonyban vagyunk, ismerősök, barátok vagyunk, ezáltal pedig lényegesen egyszerűbb az élet, és szerintem ez nagy segítség lesz majd a diplomamunka és az államvizsga során is!

Sok sikert kívánunk a tanulmányaitokhoz, ha nektek pedig felkeltettük az érdeklődéseteket, nézzetek körbe a MATE képzései közt!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: