2023. 01. 26., Csütörtök, 15:49

Maga szeretné elhozni a bútorokat az üzletből? Vigyázzon ezekre!

Miért szállítsuk a bútort saját magunk?

Függetlenül attól, hogy egy nagy multinacionális lánctól vagy egy kis helyi kiskereskedőtől vásárol bútort, szinte mindig lehetősége van arra, hogy maga vegye át, vagy az üzlet személyzete szállítja ki. Ha az első lehetőséget választja, óvakodjon a lehetséges buktatóktól.

Mielőtt rátérnénk a gyakori hibákra és problémákra, kezdjük egy pozitívummal. Melyek a tényleges okok arra, hogy saját járművüket válasszák?

Először is ez egy anyagi megtakarítás. Főleg nagyobb bútorok esetén az eladónak egy csapat embert kell küldenie a bútorok kiszállítására. Amikor a lépcsőn a felső emeletekre való bonyolult cipelésről van szó, ezek a dolgozók gyakran extra fizetést kapnak hasonló munkáért. Emellett fedezni kell az üzemanyagköltségeket, illetve az autó kopását - és a cég tevékenységének is nyereségesnek kell lennie, ezért az eladóknak sokszor legalább egy kis árrésük van a szállításon is. A nagyobb bútorok szállítása így akár több ezer forintos egységekre is felkúszhat.

A személyes átvétel is általában gyorsabb megoldás. Ha siet, és az üzlet meglehetősen távol van otthonától, több napot vagy hetet is várhat a kiszállítással. Ugyanakkor gyakran személyesen is átveheti a raktári tételeket még aznap vagy másnap.

További előnye, hogy teljes mértékben figyelemmel kíséri az árut. Az alkalmazottak néha nem teljesen kíméletesen kezelik az árut, és a bútorok megsérülhetnek a szállítás során. Ezután hosszadalmas reklamációs eljárással kell szembenéznie, és várnia kell az áru javítására vagy cseréjére. Ha mindent egyedül intéz, sok bajtól kímélheti meg magát (de persze előfordulnak a lejjebb említett kockázatok).

Győződjön meg arról, hogy a rakomány elfér az autóban

Különösen akkor, ha autóval szeretné elvinni a rakományt, alaposan mérje meg a csomagtér méretét. Még a tágas kombik sem végtelenek, és időnként előfordul, hogy a vásárló nem tudja berakni az árut a járműbe. Ezután az improvizáció vár Önre, akár a bútorok kipakolása a dobozokból és nélkülük elszállítása, akár az áru raktárba való megalázó visszaküldése és nagyobb teherautóval történő visszaküldése, vagy az eladótól történő szállítás megrendelése formájában.

Kölcsönözzön időben teherautót

A megoldás (gyakran szükséges, pl. ülőgarnitúra szállítása esetén) egy kisteherautó bérlése, ha nincs saját autója. Legyen tudatában annak, hogy a kölcsönző cégeknél általában több nappal vagy héttel előre le vannak foglalva a járművek – különösen a nagyobb városokban – hétvégeken. Ezért ne hagyja az utolsó pillanatra foglalását, és időben érdeklődjön az autó elérhetőségéről.

Rögzítsen mindent alaposan

Nem szabad rakománynak mozognia az autóban. Kisteherautóban ez elsősorban ez felel a rakomány esetleges sérüléséért, míg egy személygépkocsiban a laza rakomány veszélyeztetheti a közúti közlekedés biztonságát és a személyek épségét. Tehát mindent szorosan kössünk össze és ékeljük be, a megoldás lehet egy operatív kartonpapíros csomagolás is. Ha a szállítás során saját maga rongálja meg az árut, nagyon nehéz lesz reklamációt benyújtani, ami jelentős hátrány az eladó által végzett szállításhoz képest, ahol a szállító vagy a szállító cég felelős az áruért.

Mindent el tud vinni egyedül?

Az autóba berakodás a boltban általában egyszerű. Kiszállításra készen lesz a bútor, a munkások elszállítják az autójához, és gyakran segítenek a rakodásban is. De szüksége lesz valakire, aki segít az otthoni kipakolásnál. Tehát időben kérdezze meg szomszédját, rokonát vagy barátját.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: