2023. 01. 16., Hétfő, 13:09

Elvileg ma van az év legszomorúbb napja, vagyis a Blue Monday

via

Hétfő van, hideg van, lóg az eső lába, szürkület, hamar sötétedik, és soha nem akar véget érni a nap - sem a hét. Január harmadik hétfőjét, vagyis a Blue Monday-t az év legszomorúbb napjaként tartják számon.

A Blue Monday minden évben január harmadik hétfőjére esik. Állítólag ez az év legdepresszívebb napja, amit gyakran a rossz időjárás, a karácsonyi szünet utáni pangás, a feszített pénzügyi helyzet és az elérhetetlen újévi fogadalmak koktéljának tulajdonítanak. 

De vajon tényleg ez az év legszomorúbb napja? Nem, a Blue Monday kifejezést először 2004-ben Cliff Arnall pszichológus és motivációs előadó alkotta meg, miután az időközben megszűnt brit Sky Travel utazási cég felkereste, hogy találjon ki egy képletet az év leglehangolóbb napjának meghatározására. A kék hétfő később a Sky Travel reklámkampányának középpontjába került, amelynek célja az volt, hogy ösztönözze a nyaralások lefoglalását, ami enyhítheti a kék hétfő nyomorúságát.

Arnall számítását azonban a tudományos és akadémiai közösség határozottan elutasította. 

A közegészségügyi mutatók, mint például a halálozás, a betegszabadság, a pszichiátriai megbetegedések és még az öngyilkossági halálesetek vagy kísérletek becsült száma sem mutat növekedést minden év január harmadik hétfőjén vagy annak környékén a többi januári naphoz képest, szóval fellélegezhetünk - bár maga a név megmaradt a köztudatban.

Valójában, csak simán hétfő van.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: