2022. 11. 28., Hétfő, 09:57

A következő tíz év legfényesebb Marsa ragyog majd az égen

via

Az elkövetkezendő tíz év legfényesebb, legszebb és legnagyobb Marsban gyönyörködhetünk decemberben. 

A vörös bolygó több mint 10 évig, 2033 júliusáig nem lesz újra ilyen fényes és ilyen nagy. A Naptól számított negyedik bolygó december elsején ér földközelbe, majd egy héttel később, december 8-án oppozícióba, vagyis szembenállásba a Nappal - írja a svábhegyicsillagvizsgáló. 

A december 8-i szembenálláskor a bolygó 17,0”-es méretű lesz, viszont annál magasabbra hág az ekliptikán a Bika csillagkép szarvai közt járó planéta: egészen mennyei magasságokban, 67 fokon delel, magasan a fejünk fölött! Ez utóbbi tényező nagyban segíti a megfigyelését a mi földrajzi szélességünkről. Ez után egy bő évtizedig csak a kis oppozíciók sora következik, míg a 2033. július 27-én végre meghaladja a bolygó a mostani méretét, 21,9”-es nagy oppozíciójával.

A vörös bolygó rendkívül jól látszik majd az éjszakai égen, már 18 óra 30 perckor kellemesen magasan, 20 fokkal a horizont felett jár, éjfélkor pedig közel 70 fok magasan delel. Az elmúlt 60 ezer év során 2003-ban voltunk a legközelebb a Marshoz, a legutóbbi nagy oppozíció pedig 2018-ban volt. Ekkor 24,3 ívmásodperc  látsz átmérőjű volt a bolygó. Idén egy átmeneti oppozíció következik, így ennél kisebb lesz, de jóval magasabban és kedvezőbben figyelhető majd meg, mint 2018-ban. 

 Legközelebb több mint tíz év múlva, 2033 júliusában látszik majd így, mint most.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: