Glutén-, cukormentes vagy épp vegán? Egy hely Kaposváron, ahol mindent megtalálsz!

2022. 11. 13., Vasárnap, 12:55

Glutén-, cukormentes vagy épp vegán? Egy hely Kaposváron, ahol mindent megtalálsz!

Amíg bele nem csöppenünk el sem tudjuk nagyon képzelni, milyen lehet fokozottan figyelni étrendünkre valamilyen érzékenység miatt. Manapság egyre többek számára jelent kihívást a glutén vagy cukorérzékenység, vagy térnek át önszántukból a vegán étrendre, amely a bevásárlások során komoly kihívást jelenthet a polcoknál. Kaposváron viszont van egy hely, ahol a mentes termékek hatalmas választékkal uralkodnak a polcokon, mégpedig Eszter üzletében.

Honnan jött az üzlet ötlet, miért gondoltad, hogy szüksége van Kaposvárnak egy kifejezetten mentes üzletre is?

Eszter, az Eszti's Snacks tulajdonosa: - Talán még tavaly májusban láttam egy hirdetést, hogy eladó ez az üzlethelyiség a Fő utca 53-ban a Kodállyal szemben, ami akkoriban még csak Pek-Snackként funkcionált. Nem akartam túl nagy figyelmet szentelni neki, hiszen több munkahelyem is volt, de azért csak piszkálta a fantáziámat. Ilyenkor pedig tudjuk mi szokott történni, gondolkodik, pörög rajta az ember és jön az ötlet, hogy mivel én is diétára kényszerülök, miért ne csinálhatnék egy mentes cukrászdát itt Kaposváron?

És miért ne?

- Nem tudtam pontosan felmérni, hogy egy kifejezetten ilyen termékekre specializálódott üzlet mennyire tudna megélni Kaposváron, hiszen jóval kevesebb lehet rá a kereslet, mint a hagyományos termékekre. Ezért sem csináltam meg akkoriban, de aztán nyár végén megint szembejött velem a hirdetés, és akkor mondtam azt, hogy jó, most már biztos dolgom van ezzel, így hát belevágtam.

Viszont nem dobtál ki rögtön mindent az üzletből, csak becsempészted a mentes termékeket is.

- Persze, nem mertem volna úgy indulni, hogy csak és kizárólag mentes termékeket árulok, nem tudtam, hogy mennyire élne meg csak erre építve, önmagában. Viszont úgy gondoltam, a mentes részleg így tud azért fejlődni a megtartott Pek-Snack mellett, és ha annyira felfutna, akár külön üzletté is válhat. Így indult fejlődési fázisunk, meglátjuk még, hová fut ez ki a jelenlegi helyzetet is figyelembe véve, de annyit mondhatok, hogy már voltak konkrét lépések is egy külön mentes üzlet nyitása felé. Ez viszont még a jövő zenéje.

Mostanra már szépen előtérbe kerültek a mentes termékek, rögtön azzal találkozik aki betér hozzátok.

- Igen, az üzlet első felébe tettük már a kezdetekkor a mentes dolgokat, igaz akkor még nem kellett nekik ekkora hely, egy polcra elfértek a mentes csomagolt pékáruk, de mára már szépen kinőtte magát. Fontos kiemelni, hogy ugye hátul sütjük és csomagoljuk ezeket, de nagy figyelmet fordítunk arra, hogy elkülönítve készüljenek és kerüljenek ki a vitrinbe, hogy még csak véletlenül se érintkezzenek a hagyományos termékekkel.

- Ez pedig nem is annyira egyszerű, hiszen mint látod hatalmas a választék, szerencsére rengeteg minden van nálunk a mentes fronton, a pékárukat mi itt kelesztjük, kiengedjük majd minden reggel frissen sütünk, de vannak ezek fagyasztva, tartósan is amit szintán el lehet vinni. Mindig van belőlük kenyér, kifli, zsemle, kakaós, fahéjas vagy pizzás csiga, virslis croassan, sajtos bagett, perec, szendvicsek akár kérésre is, de mindig akad szalámis, sonkás, paprikásszalámis vagy rántott húsos szendvics gluténmentes de természetesen hagyományos kivitelben is.

- Vannak édességek is, kekszek, islerek, puszedlik, túros batyuk, laktózmentes és köleses is a növényi étrendbe, tejmentes mogyorókrém, granolaszelet és persze a sütemények legalább 10-15 féle, ezekből van glutén, tej, tojás, szója és cukormentes is. Tortáink is vannak, szeletre de egészben is, ezeket ráadásul eseményre, megrendelésre is készítünk kérés szerint.

Említetted, hogy neked is meg kell válogatnod mit eszel, ez amikor így szembejön az ember életében, hogy mostantól bizonyos ételeket mellőznie kell azt gondolom nem egyszerű kezelni. Nálad hogy volt?

- Valóban nagyon nehéz, én az elején nagyon sokszor kétségbeestem, hogy te jó ég, most mit fogok csinálni? Mit fogok egyáltalán enni? Természetesen a család többi tagja nem érzékeny, így kihívást jelent az is, hogy többfelé kell főzni, viszont nem mindig marad az embernek energiája, hogy a család után magának is elkészítsen valami finomságot, így magunk kerülünk háttérbe. Azért volt, hogy sütöttem magamnak kenyereket, pékárukat, de ilyenkor sokkal egyszerűbb lett volna csak beugrani egy pékségbe egy gluténmentes vagy épp cukormentes pékáruért, de ez Kaposváron nem volt olyan egyszerű.

Főleg annak tükrében, hogy akinél nem gyermekkorban jön elő az ilyen érzékenység, az már megszokott, megtapasztalt és megszeretett egy ízvilágot, amelyet nem mindig kaphat vissza a mentes termékeknél, én sem szerettem.

- Viszont ennek már 6 éve, a saját káromon tanulva pedig pontosan tudom, hogy a másféle étrendre kényszerülő emberek mennyire keresik azokat a termékeket, amelyek ízvilága a legjobban hasonlít az eredeti, hagyományos termékekéhez. Volt időm kipróbálni rengeteg terméket, más és más minőségű márkát, és annyit kísérletezni, hogy ezeket megtaláljam legyen szó egyszerű kifliről, zsemléről, vagy épp egy köleses vagy túrós batyuról.

Manapság ráadásul egyre jobban előtérbe kerül az efféle táplálkozás, gondoljunk csak a vegetáriánus vagy vegán étrendre, gluténmentes termékekre.

- Pontosan, egyre jobban fejlődik ez a vonal és ez még csak fokozódni fog. Úgy látom, hogy erre fog most elmenni a világ, előtérbe helyezik az emberek a mentességet, a vegán táplálkozást és a növényi termékeket. Ennek okán pedig egyre több új gyártó foglalkozik komolyabban ezzel a célközönséggel, egyre több és minőségibb termék van a polcokon.

Ahogy nálad is. 

- Igen, követem én is a trendeket, ha új terméket látok, azt mindig megkóstolom. Elég kritikus vagyok, így csak olyan kerülhet ki a polcokra ami nekem is ízlik, aminek olyan ízvilága van, ami szerintem tetszhet a vásárlóinknak.

Természetesen figyelek rájuk is, szerzünk olyanokat amiket keresnek, így megvan a harmonikus egyensúly minden fronton. A sütiknél is folyamatosan pörgetem a kínálatot, hogy ne unják meg a kedves vendégek, tudjanak válogatni, új termékeket kipróbálni, más ízeket megtapasztalni.

És ezekért már nem is muszáj személyesen bejönni! Láttam ám a Wolt és a Foodpanda matricát a bejáratnál.

- Bizony, minden van kiszállításra is, megtalálhatóak vagyunk a Wolt és a Foodpanda kínálatában is. A teljes paletta fel van nálunk tüntetve, a hagyományos és a mentes kínálat is, így leadhatják a rendelést, mi 20-25 perc alatt frissen elkészítjük, megsütjük, és már jön is érte a futár. Arra azért figyelni kell a mentes fronton, hogy a készre sütött termékeket jobb előrendelni, a kelesztési és kiolvasztási idő miatt. A frissesség így jobban biztosított, hiszen rá tudunk készülni, majd a kívánt időben elküldeni, vagy akár át is lehet helyben is venni.

Ha magatok is felfedeznétek az Eszti's Snacks kínálatát, az alábbi időpontokban tehetitek meg:

Eszti's Snacks - Kaposvár, Fő utca 53. - A Kodállyal szemben.

Hétfő - Péntek 6.30-tól 17.00-ig

Szombaton 8.00-tól 12.00-ig

Kövessétek őket Facebookon az újdonságokért ITT!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: