2022. 09. 28., Szerda, 22:56

Jövő hónapban érkezik az Oscarra nevezett új magyar film, a Blokád

via

Október második felében érkezik a mozikba a legújabb magyar film, a Blokád, amely az Antall József beiktatása után alig fél évvel történt taxisblokád négy napjának történetét meséli majd el.

Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében készült film, a Blokád kevesebb, mint egy hónap múlva, október 20-án érkezik a mozikba. A film az 1990-ben zajlódó politikai csatározásokat fogja megmutatni, a fő fókusz pedig, ahogyan arra a cím is utal, a taxisblokád lesz. A másfél órás filmben Antall József, alig fél évvel beiktatása után, élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot.

Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

De a film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást. A szereposztás is izgalmas lesz, a fiatal Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila játsza majd, míg a miniszterelnököt idősebb korában Seress Zoltán alakítja. Göncz Árpádot, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnököt Sütő András (fiatal Gönczöt) és Gáspár Tibor formálja majd meg.

Izgalmasnak ígérkezik!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: